четвъртък, 31 юли 2014 г.

Медени кексчета



Медени кексчета

2 яйца
1 каф.ч. захар
1/2 ч. олио
1 ч. хладка вода
2 и 1/2 брашно
1 бакпулвер
1/2 каф.л. сода
2 големи суп. лъжици мед


Разбиваме яйцата и захарта. Добавяме олиото и хладката вода. След това на веднъж се добавя брашното, бакпулвера и содата, която гасим в няколко капки оцет. Цялата смес се разбърква хубаво и накрая се добавя меда(хубаво е да е на стайна температура)
Печем на 180 градуса за 12-13 мин. 


Ванилия и бял шоколад

снимки - 11.10.2015




Ванилови мъфини

2 яйца
1 i 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч. ч. хладка вода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулр
1 пак. ванилова захар
1/4 к.л. сода




Разбийте яйцата и захарта. Добавете олиото и хладката вода. След това на веднъж добавете брашното, бакпулвера, ваниловата захар и содата, която гасим в няколко капки оцет. Цялата смес се разбърква хубаво. Пекат се на 180 градуса за около 15 мин.






Бял шоколадов ганаш

200 мл. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад


На котлона се загрява сметаната и в нея се разтапя шоколада. Бърка се непрекъснато. Охлажда се на стайна температура и после в хладилник (аз го слагам за малко във фризера, за да стане по-бързо).След като се изстуди напълно се разбива с миксер до получаването на пухкав крем. 

Втори вариант: Сметаната се разбива до пухкав крем. Шоколада се разтапя на водна баня или в микровълнова на ниска степен. Оставя се да се охлади (за да не се пресече със студената сметана) и се прибавя към сметаната.





Ягодова торта с маскарпоне


Тази торта беше първата, която направих за други хора, а не за вкъщи. Една сутрин майка ми ми се обади и каза да отида да купя торта тъй като вечерта с тате щели да ходят на гости. Веднага предложих аз да направя, но явно не са били сигурни, защото първо получих отказ.(а сега постоянно искат да има нещо сладичко :)) ) Аз обаче продължих да настоявам докато не се съгласиха.  Имах една рецепта, която открих в блога на Буболинката и много исках да изпробвам. Отидох да напазарувам и веднага се захванах и се получи това:



Ягодова торта с маскарпоне

2 готови кръгли шоколадови блата
250 гр. маскарпоне
250 мл. сладкарска сметана
200 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
около 500 гр. ягоди
за шоколадовия ганаш - 100 мл. сладкарска сметана
200 гр. шоколад (аз използвах млечен)



В дълбок съд разбиваме маскарпонето, заквасената сметана и половината от захарта. В  друг съд разбиваме сладкарската сметана с останалата захар, след което изсипваме при маскарпонето и заквасената сметана. Бърка се до хомогенност.
В тортен ринг (аз използвах 24-26 см.) слагаме първия блат и го сиропираме със захарен сироп. Разрязваме ягоди на половина и ги редим с отрязаната страна на вън. Когато обиколим целия ринг, изсипваме крема и нарязваме в него малко ягоди на кубчета. Слагаме отгоре и втория блат и го сиропираме.



Ганашът приготвяме като загреем сметаната на котлона и към нея добавим шоколада, който оставяме да се разтопи . Оставя се да изстине и се прибира за половин час в хладилник.
След като е охладен се излива върху тортата и се прибира в хладилник за около 1-2 часа, за да стегне. След това се украсява с останалите ягоди.




А това е същата торта, но мааалко по-различна, която правих по друг повод:




Как започна всичко - шоколадови мъфини

снимки - 11.10.2015



Всичко започна преди няколко месеца, когато заедно с моя приятел направихме първите си мъфини. От момента, в който ги опитахме всички се влюбихме в тази рецепта.


 Правим ги с повод или без, с глазура или просто ги изяждаме докато са още топли. Стават много пухкави и са хубави дори след дни. Което, обаче рядко се случва, защото свършват за секунди! 


Шоколадови мъфини

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч. ч. хладка вода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/4 каф.л. сода
200 гр. течен шоколад (аз използвам NuCrema)





Разбийте яйцата и захарта. Добавете олиото и хладката вода. След това на веднъж добавете брашното, бакпулвера и содата, която гасим в няколко капки оцет. Цялата смес се разбърква хубаво и накрая се добавя течния шоколад (на стайна температура)
Печем на 180 градуса за приблизително 15 мин.