събота, 30 август 2014 г.

Брауни с бисквитки Орео

Снимка: 03.11.2015

Още като се събудих реших, че днес е ден да направя нещо сладко. Взех телефона и без да се замислям написах "брауни". И започнах да търся рецепта... Интернет пространството е огромно, рецептите съответно са много. До сега не бях правила брауни, но можех да си представя вкуса му - хрупкава коричка отгоре, а от вътре - сочен и леко дъвчащ. Точно така се и получи!
Както казах по-горе, рецептите бяха много и затова не съм спазвала точна рецепта, но въпреки това успях да оправдая очакванията си!
(Браунито е с бисквитки орео, защото от доста време исках да ги включа към някоя рецепта,а пък толкова вкусно стана с тях...) Няма да се бавя повече, ами направо ще ви дам рецептата! Само предупреждавам, че това е едно от най-шоколадовите неща и трябва да се режат много мини парченца! :)





Брауни с Орео

3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. олио
1/3 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.ч. какао
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно 
около 10 бисквитки Орео



Снимка: 03.11.2015


В дълбока купа разбийте с миксер яйцата, захарта и олиото. В друга купа смесете брашното, какаото, содата и солта. Изсипете сухите съставки при течните и разбъркайте с шпатула. Натрошете 5-6 бисквитки и разбъркайте отново всичко.




В правоъгълна тавичка (20х30 см.) сложете хартия за печене, която да покрива и стените. Изсипете сместа и отгоре натрошете на по-едри парчета още няколко бисквитки.
Печете на 180 градуса за около 25 мин. Проверете с клечка и, когато е готово, фурната се изключва, отваря се малко вратата и се оставя за около 10 мин., за да изстине постепенно (но ако нямате търпение може да пропуснете тази част!)







Снимка: 03.11.2015
Снимка: 03.11.2015

четвъртък, 28 август 2014 г.

Бишкотена торта с нутела



Бишкотена торта с нутела

1 пак. бишкоти- 400 гр.
400 гр. заквасена сметана
400 гр. нутела
300-400 мл. прясно мляко
орехи за поръсване





В дълбока купа разбивате заквасената сметана и шоколада.В правоъгълна тавичка нареждате един ред бишкоти, като всяка една от тях се потапя в прясното мляко, но за кратко, защото много бързо поемат.
Върху тях изсипвате крем, после пак бишкоти и завършвате с крем, върху който поръсвате смлени бишкоти и орехи. След като е готова я прибирате в хладилник. Колкото повече е стегнала, толкова е по-хубава!



*За тези продукти по принцип използвам тава с размери приблизително 25х40 см.
Този път я направих в по-малка - 20х30 см. като ми останаха бишкоти, а кремът го сложих целия.




сряда, 27 август 2014 г.

Чийзкейк в чаша



Преди рецептата искам само да отбележа, че този чийзкейк се приготвя изключително лесно и бързо. Ще ви отнеме не повече от 20 мин., а резултатът след това е сладък и перфектен за летните дни десерт! (и не само летните :)) )

Чийзкейк в чаша /без печене/

шоколадови бисквити "Закуска"- около половин пакет
125 гр. масло
200 мл. сладкарска сметана
250 гр. крема сирене
пудра захар на вкус /около 3 с.л./
сладко от боровинки, вишни или др.




Натрошете бисквитите и ги разпределете в чашки (от това количество на мен ми излизат 6 чашки като на снимките). Разтопете маслото и залейте бисквитките. Приберете чашките да стегнат в хладилник за 20 мин. или пък за по-бързо, аз ги оставям във фризера докато приготвям крема.

За крема- В дълбока купа изсипете сметаната и крема сирената. Разбъркайте с миксер като постепенно добавяте пудра захар, в зависимост колко сладко го искате.
Извадете чашките и ги напълнете почти до горе с крема. След това следва сладкото иии.... сме готови!









петък, 22 август 2014 г.

Шоколадови бонбони

 
  От доста време шоколадовите бонбони са ми в чакащия списък с рецепти. Само трябваше да дойде повод и да ги направя.
 
  С приятелят ми не се бяхме виждали една седмица, тъй като не беше в града и ето, че това беше идеален повод да го зарадвам като си дойде. Веднага отидох да си избера хартиени формички за тях и някоя готина кутийка, в която да му ги подаря. Хубавото беше, че той не подозираше нищо хх, колко обичам подаръците без повод...)
 
  А за бонбоните мога да кажа, че са най-вкусните домашни бонбони, който съм опитвала. Въпреки, че всъщност за пръв път правя бонбони, мисля че се получиха много добре.
 

 

 
Необходими продукти:
 
 
 200 гр. бисквити "Закуска" с какао
150 гр. настърган шоколад (аз използвах млечен, но може и черен)
2 суп. л. пудра захар
125 гр. разтопено масло
какао "Нескуик"  и пудра захар за овалване
 
 
 
 
Смилате бисквитите и към тях прибавяте захарта. Настъргвате шоколада и разбърквате всичко. Маслото се разтопява и се прибавя към сухата смес, докато се получи ронливо тесто. С ръцете оформяте малки топчета и ги оставяте за около 30 мин. в хладилник.
Аз нямах време и затова само ги овалях в какао и пудра захар, но вие можете да разтопите 150 гр. шоколад с 30 гр. масло и да потопите всеки бонбон. Оставяте да стегне и после поръсвате с пръчици, смлени ядки или какао.

 
Ето и бонбоните в завършен вид в кутийката:
 

 
 

 
Наредих два реда по 6 бонбона и ми останаха още около 20-30 бонбона. Не ги броих, но пък броя зависи от големината им.
 

 

сряда, 20 август 2014 г.

Лесен кекс с какао

  
  Днешната рецепта за този кекс е много лесна и съм сигурна, че всеки би се справил с нея. Крайният резултат е пухкав кекс, който не можеш да дочакаш да изстине и се изяжда още топъл. Рецептата е от "бабиния тефтер". 
  Колкото и много варианти да има кексът (с ядки, с плодове, с парченца шоколад, солен и какви ли още не) за мен този остава най-любим, защото освен, че е лесен и вкусен, това е и кексът, който мама ми приготвя. Само като се сетя, като бях малка как си мислих, че е много сложно да направиш кекс и никога няма да мога да направя като нейния, но ето че пораснах, разбрах, че не е толкова трудно колкото си мислех и дори ми се получава по-добре и от нейния! (мамо, ако четеш това да знаеш, че по-хубав от твоя няма! :Д )


Ето и рецептата за въпросния кекс, от който дори в момента си похапвам! 
Кекс

4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 коф. кис. мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1-2 суп. л. какао
1/2 каф.л. сода
1 бакпулвер
пудра захар за поръсване




В дълбока купа разбивате с миксер яйцата и захарта. След това добавяте киселото мляко и ванилията и разбърквате отново. След него следва олиото. 
Пресявате брашното заедно с бакпулвера и содата и на части ги прибавяте към сместа. Когато всичко е разбъркано в отделна купичка отделяте около 1/3 от сместа и към нея добавяте какаото. 




Изсипвате с намазнена форма за кекс или обикновена тава. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 40 мин. или се проверява с клечка за зъби по познатия за всички начин (когато клечката излезе чиста и суха- значи е готов!)
Накрая се поръсва с пудра захар.








вторник, 5 август 2014 г.

Мноооого шоколадова торта

В предишната публикация ви разказах за шоколадовата торта с ганаша, която правих за моите родители. С приятеля ми (на който много му харесва като цяло да готви) си говорихме, че трябва да направим същата торта, но с пандишпанови блатове. И той реши да я направим още на следващия ден (за уточнение: годишнината на родителите ми беше на 03.08). Та за два дни - две торти! Не, че не се изядоха вече.
Въпросните пандишпанови блатове стават много пухкави и ги предпочитам пред всички други.




Продукти за блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1 бакпулвер

За между блатовете:

300 мл. сметана.
300 гр. млечен шоколад

Заливка:

200 мл.сметана
350-400 гр. млечен шоколад


За блатовете:

Яйцата се разделят в две купи на белтъци и жълтъци. При белтъците се изсипва 1 ч. захар и се бъркат докато станат на сняг, а при жълтъците 1/2 ч. захар. Бъркат се по отделно и след това се събират. Добавяте брашното, какаото и бакпулвера и бъркате, но не с миксер, за да не спадне обема на белтъците.
Ние пекохме в тава с диаметър 22см. и разрязахме на 3 части. Пече се на 180 градуса, като времето варира от 25-35 мин. в зависимост от големината на формата в която печете. Преди да се извади се проверява с клечка, за да сме сигурни, че е изпечен

За между блатовете:

Слагаме сметаната на котлона да се загрее и разтапяме шоколада в нея. Бъркаме до хомогенност и оставаме да се охлади на стайна температура, след което прибираме в хладилник за около 2 часа до пълното му охлаждане. Когато е готов го разбиваме с миксер до пухквав крем.

Заливка:

С нея процедираме по същия начин, но не я разбиваме с миксер, а я оставяме течна.

За сглобяването на тортата ще ви е нужен тортен ринг, в който поставяме първия блат. Аз го сиропирах със захарен сироп. След него намазвате обилно с крем, после пак блат, сироп и крем и така стигаме до последния трети блат, който само сиропираме. Тортата се прибира в хладилник за около 3 часа, след което я изваждате, махате ринга, заливате с течния ганаш и пак я прибирате в хладилник.



От тази, торта трябва да се режат мноооооого малки парчета, защото е много много шоколадова и рискувате да се пристрастите към нея!☺ Определно ми стана фаворит!

неделя, 3 август 2014 г.

Ореховки



ОРЕХОВКИ  
/адаптирана от My Cooking Book Blog/
  
 3 белтъка
250 гр. захар
250 гр. орехи
2 ванилии

 
Разбиваме белтъците на сняг. Смиламе орехите. Добавяме ги заедно със захарта при белтъците и разбъркваме, до получаването на рядко тесто. Загряваме фурната на 180 градуса. Печем в тава покрита с хартия за печене за около 8-10 мин. 
Хубаво е след като са готови да ги оставите да е охладят на стайна температура за около 15-20 мин, защото в противен случай, ако са много горещи може да се натрошат.








събота, 2 август 2014 г.

Иии... дойде време за море /маслени бисквитки/

  
    С идването на летните месеци, всеки започва да се чуди къде и кога ще ходи на почивка. Аз обаче предварително знаех тези неща. От както се помня, всяко лято ходя в най-красивия (поне за мен) морски град в България, а именно Созопол. 



Освен това там имаме и приятели и реших тази година да им направя малък подарък. Дълго мислих какво да бъде. Родителите ми предложиха да направя ягодова торта с маскарпоне, но пътя до морето е дълъг и нямаше да оцелее. Мислих си и за мъфини, но и от тях се отказах, когато ми хрумна перфектната идея- бисквитки. Много сладурски и летни, във форми подходящи за лятото като например сладолед, слънчеви очила, джапанки и др. Ами спирам да пиша и направо ще ви ги покажа заедно с рецептата. 





Маслени бисквитки 

125 гр. масло
1 ч.ч. пудра захар
1 яйце
4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер


Разтопяваме маслото, към него добавяме яйцето. Пресяваме пудрата захар и брашното и замесваме с ръцете тесто. Увиваме го в домакинско фолио, но може и в найлонова чантичка. Прибираме го в хладилник за час, за да стегне. Изрязваме желаните форми. Печем в загрята фурна на 180 градуса между 10-15 мин. в зависимост от дебелината на бисквитките. Преди да започнем да украсяваме, бисквитките трябва да са изстинали напълно !