вторник, 30 септември 2014 г.

Брауни мъфини






От както направих за пръв път брауни просто се влюбих в него! Беше любов от пръв поглед :-) Правих го няколко пъти, но сега реших да го изпека във формички за мъфини. Мога да кажа, че се получи доста добре, точно каквото очаквах - хрупкава коричка отгоре, а от вътре сочни, дъвчащи и мноого шоколадови! 



Използвах същата рецепта като за голямото брауни

Брауни мъфини

3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. олио
1/3 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.ч. какао
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно
бисквитки орео 



В купа разбийте яйцата и захарта. Към тях добавете олиото. В друга купа (трябва да е абсолютно суха) смесете какаото, брашното, содата и солта. Към яйчената смес прибавете сухите съставки и смесете всичко добре. Добавете натровените бисквитки и разбъркайте отново.
В тава за кексчета сложете хартиени кошнички. В някои сложих на дъното по една бисквитка и отгоре запълних около 3/4 от формичките.




Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност (проверете с дървена клечка)






сряда, 17 септември 2014 г.

Торта "Фереро Роше" и два рожденни дни



Колкото и да не ни се иска лятото си отива. Щом започне учебната година, времето започва да се разваля, а пък и тази година покрай тези дъждове, вече и лятното ми настроение си отиде... нищо, че есента все още не е настъпила. В цялата тази мрачна картинка, обаче има и нещо хубаво. Два рожденни дни един след друг. На мама (15.09) и на баба (16.09). А това пък означава двойно повече сладки изненади! 

За мама тази година нямаше торта, но пък имаше букет от любимите и шоколадови мъфини с шоколадов ганаш!

Само една снимка е и на нея не изглежда, както изглеждаше в действителност. Не се вижда всичко, но разполагах само с телефон с който да снимам.

За следващия ден пък приготвих торта, която от доста време си бях харесала в блога lussi`s world of artcraft. Директно ви давам рецептата: (с леки промени)

Торта "Фереро Роше"

За блатовете:
5 яйца
10 с.л. захар
3 с.л. какао  
4 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 гр. смлени лешници



В купа разбийте яйцата със захарта. Към тях прибавете какаото брашното и бакпулвера. Разбъркайте и накрая изсипете смлените предварително лешници. Честно казано не засякох колко време пекох, но беше около 30 мин. Най-добре проверявайте с клечка.

За крема: 
200 гр. меко масло
200 гр. шоколад (100гр. млечен и 100 гр. черен)
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем

На водна баня разтопете шоколада и го оставете да се охлади леко. В купа разбийте маслото и постепенно добавете шоколада, като внимавате да не разтопи маслото. Към тях добавете и течния шоколад. Разбъркайте и добавете начупените вафлички. Разбъркайте всичко до хомогенност. 




Пекох в тава с диаметър 20 см, получи ми се малък блат, който успях да разрежа на 3. Започнах сглобавянето: блат, крем, блат, крем, за да увелича височината наредих 1 тънък ред от вафлички разрязани на половина, крем, последния блат и най-отгоре завърших с крем. Измазах я и отстрани и поръсих с малко от лешниците, които си бях отделила.





събота, 6 септември 2014 г.

Шоколадово суфле



Суфлето или "лава кейк" идва от Франция и можете да го срещнете не във всички ресторанти, защото това е десерт, който изисква доста внимание, особено при печенето. Уникалността му е в това, че от вън е изпечено, а когато отчупите от него, от вътре се разлива течния център. 
Преди около две седмици заедно с Мартин бяхме във ресторанти Happy, където опитахме шоколадовото им суфле с течен център. Знаех, че това е доста сложен десерт, но въпреки това разрових в интернет за рецепта и там пишеше, че се приготвя бързо и лесно. Е да, ама не! Била съм права. Бяха ни нужни около 5 суфлета, за да разберем градусите и точното време за печене. Може би, ако го бяхме пекли в купичка, от която после да се хапва, щеше да е много по-лесно, но ние искахме да го обърнем в чинийка, както се прави в повечето ресторанти. Всъщност, не знам дали знаете, но ако при печене суфлето се пропука от горе и при обръщането изтече малко от течния център, имате право да го върнете! Точно поради този факт се амбицирахме и искахме да бъде перфектно (все едно щяхме да го предлагаме в ресторант :Д ) Освен особеностите при разбиването на белтъците, разбрахме още, че при печенето всяка минутка е важна! След няколко опита успяхме да разберем градусите и времето.
До тук добре! Ами после, когато искахме да го направим у нас... (предишните опити бяха у тях) На същите градуси, се пропукваше! Трябваха ни още 2-3 суфлета, за да разберем градусите и спрямо моята фурна... 
Е, най-накрая се получи един невероятен десерт, с който очаровахме близките си!



Суфле

200 гр. тъмен шоколад
200 гр. масло
7 яйца
270 гр. захар
125 гр. брашно
50 гр. какао
масло /за намазване на стените на чашките/
какао /за чашките, за да не залепне суфлето/
пудра захар /за поръсване, когато е готово/




Приготвяне:

Шоколадът се начупва на парчета и заедно с маслото се разтопява на водна баня.Когато е готово се остава да се охлади на стайна температура, докато в купа разбием жълтъците със захарта. 
В друга купа се разбиват белтъците на сняг. Към жълтъците добавяте шоколадовата смес и разбърквате. След тях добавяте белтъците.. И най-накрая брашното с какаото. 
Метални чашки (като за крем карамел) намазвате отвътре с масло и посипвате с какао, за да може после суфлето да се отлепи лесно. Изсипвате от сместа около 2 пръста. 
И тук идва сложното. Приблизителното време за печене е 10 мин. , а градусите - 200, но всичко зависи от фурната ви! Направете едно-две за проба и ще разберете идеалната температура и време. 
Ако се пропуква отгоре - намалете градусите.
Ако от вътре се изпече - намалете времето за печене. И обратното, ако от вътре течния център е прекалено голям и се разпада при опита да се извади - изпечете го още малко! И най-важното - не се отказвайте, ако не се получи от първия път!
Сервирайте поръсено с пудра захар и с топка сладолед.

Суфлето се сервира топло, така че направете толкова, колкото ще изядете. А останалата смес можете да съхраните до 3 дни в хладилник.


сряда, 3 септември 2014 г.

Питка с шоколад

Сигурна съм, че всички ще се съгласите с мен, че по-хубаво от домашното няма. Да, обаче от доста време искам да направя тази питка с шоколад и днес се отвори възможност, но пък нямахме време да правим тестото и затова купихме готово. Говоря в множествено число, тъй като рецептата и "виновника" за тази публикация е Мартин (моят приятел). Той пък знае рецептата от майка му и доста често ми я е правел, но досега не бях гледала как става самото оплитане на тестото (а всъщност се оказа елементарно).
Искам също така да спомена, че могат да се направят кой, каквито иска форми - от много малки питки, до една голяма питка. Както ще видите по-надолу ние изпекохме две "плитки", който оформихме като една питка. 
Давам рецептата с обещанието следващия път аз да направя тестото :))





Всичко, от което се нуждаете е :
2х400 гр. готово тесто на "Фамилия"
200 гр. течен шоколад
кристална захар за поръсване

Разточвате тестото, както е показано на снимката долу. Намазвате с шоколад по цялата повърхност и започвате да навивате на руло. Разрязвате, като единия край оставяте не разрязан и от там започвате да сплитате двете половини, като отрязаната част завъртате нагоре. Отгоре напръсквате с вода и посипвате със захар.
Предполагам, че в първия момент може да не е станало ясно, затова снимахме отделните етапи:



Както казах има много варианти. Можете да нарежете на шайби и да ги наредите в тава, оформяйки една голяма питка или да ги изпечете по отделно. Забравих да кажа най-важното! Пече се на 180 градуса за около 25-30 мин. в зависимост от фурната (някои пекат по-силно, други по-слабо)


Можете да сервирате с кисело мляко...
 
...или с чаша айрян!