петък, 31 октомври 2014 г.

Паяжина, паяци, торта....Хелоуин!



Не бих казаха, че съм голям фен на Хелоуин, но го харесвам. Всъщност май по-скоро ми харесва да правя разни сладки неща на тази тема, отколкото самия празник. 
Та, днес, в деня на Хелоуин, ще ви покажа торта, която направихме заедно с Марти за неговият малък братовчед, за когото правихме бисквитките Тикви. Бисквитките тогава бяха за празненство в детската му градина, а сега тортата е за детското Хелоуин парти у тях. 
Дадоха ни и малки бисквитки Орео, които трябваше да включим към тортата. Какъв по-добър начин от това да ги превърнем в паячета....!  Рецептата вече ви е позната. Използвахме любимата на всички ни, шоколадова торта с меки пандишпанови блатове и шоколадов ганаш, а в комбинация с мини орео......нямам думи! :D (между другото ще бъда много благодарна ако някой ми каже дали някъде в България мога да открия мини орео, защото много мнооого ги обичам ) :)




Както казах по-горе, рецептата вече я има в блога и затова няма да я пиша. Различното е само декорацията. 
Първоначално мислехме да я измажем и отстрани, но ганаша страна много течен и не беше възможно. Затова само отгоре я заляхме докато беше в ринга. И понеже беше късно вечерта и нямаше за кога да го чакаме да стегне, я оставихме цяла нощ в хладилника. На сутринта махнахме ринга, разтопихме бял шоколад, с който направих паяжината и кафяв шоколад за крачетата на паячетата, които пък направихме от бисквитки орео. Накрая наредихме отстрани, бордюр от останалите бисквитки иии , готово!





неделя, 19 октомври 2014 г.

Кекс с какао и заквасена сметана



Рецептата за този кекс от доста време седи и търпеливо си чака своя ред. 
В блога има рецепта за шарен кекс, но ми се искаше да покажа и някой изцяло шоколадов. И точно като по поръчка, преди известно време открих подходящата рецепта. Открих я в блога Lipodve
А сега да ви кажа малко и за самия кекс, след това ще споделя и рецептата, за да си го приготвите и вие. Кексът е с невероятно влажна структура поради заквасената сметана. Сочен, мек, пухкав,... просто се топи в устата! 



В оригиналната рецепта продуктите са на половина, но аз ги увеличих двойно, защото 1 доза ми идваше прекалено малко.

Кекс с какао и заквасена сметана

200 гр брашно
1 бакпулвер
1/4 ч.л. сода
40 гр. какао
160 гр. масло
200 гр. захар
2 яйца
*160 гр. заквасена сметана 

*уточнявам, че заквасената сметана може да се замени с кисело мляко!

В купа пресейте брашното заедно с какаото,бакпулвера и содата. Оставете ги настрана и вземета друга купа, в която разбийте разтопеното масло и захарта. Към тях добавете яйцата, разбийте всичко и след това добавете заквасената сметана. Постепенно започнете да прибавяте и сухите съставки, докато разбърквате. Изсипете в намазнена тавичка за кекс. Пече се на 180 градуса за около 45 мин. (на мен ми бяха нужни 50 мин.)



Когато го правих за пръв път използвах цяла кофичка заквасена сметана (200) вместо 160, но идваше в повече.

При втория път спазих точно рецептата и се получи перфектно!





вторник, 14 октомври 2014 г.

Кексчета-мечета



В тази публикация няма нова рецепта. В нея искам да ви покажа тези кекчета, които направих по повод именния ден на моя малък братовчед. Днес е Петковден, а той се казва Петко (на кратко Пете). Всички му пожелаваме да бъде много здрав, да расте в безгрижни игри и усмивката никога да не слиза от лицето му!  
Освен играчка за подарък, исках да направя и нещо сладичко по случая, а тези сладурски мечешки мъфинчета от отдавна искам да ги направя и ето, че най-накрая дойде подходящия повод!



Направих ги по тази рецепта:

2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
1/2 ч.ч. олио
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/3 ч.ч. какао

Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме олиото и хладката вода. След това наведнъж се добавя брашното, какаото и бакпулвера. Цялата смес се разбърква хубаво. Печем на 180 градуса за около 13 мин.
Когато са готови им отрязах връхчетата, за да ги направя равни.

Намазах ги с шоколадов ганаш (200 мл.сметана и 200 гр.шоколад) и отгоре им наредих очичките, ушичките и муцунките, които си бях направила един ден предварително от белтъчна глазура (royal icing), за да изсъхнат добре. 




А това е малкият именник и мечоците в кутията, чакащи да бъдат изядени :))





неделя, 12 октомври 2014 г.

"Тиквени" истории



Много се чудих как да озаглавя тази публикация. В нея ще ви покажа (и разкажа) мъфини и бисквитки и всички те са свързани с тиквата. 
Поводът е тържество в детската градина на малкият братовчед на приятеля ми. Тържество с много игри, в които се включиха не само децата, ами и родителите им.Тема на празника беше тиквата, така се и казваше - "Празник на тиквата". Запознаха децата подробно с нея и я включиха във всички игри. Като цяло настроението беше супер! Освен всички игри, които бяха организирани, имаше и кулинарен конкурс, в който да се включат родителите. (предложихме разбира се, ние да направим нещото, с което щеше да участва братовчед му)   Всички кулинарни изкушения бяха оценени от опитно жури и най-добрите накрая бяха възнаградени с медали и грамоти. А ето и какво направихме ние :

Бисквитките са много подходящи за предстоящия Хелоуин.





За направата на бисквитките-тикви използвахме рецептата за маслените бисквитки.
Направихме 1 доза, от която излязоха 35 тикви. Украсихме с белтъчна глазура и опаковахме всяка по отделно в целофаново пликче. 
За бисквитените кутийки ни беше нужна още една доза, малко оранжева и зелена сладкарска боя и бонбонки тип M&M. Тук е обяснено подробно, как можете да си ги направите. 
Освен бисквитите, нямаше как да пропуснем да участваме и с шоколадовите мъфини и понеже всичко трябваше да е свързано с тиквата решихме да подредим мъфините във формата на тиква. Отгоре използвахме бял шоколадов ганаш, който оцветихме в оранжево. На снимките малко прилича на жълто, но това е само на снимките. :))

Та това успяхме да направим, в продължение на 2 дни в следобедите след училище до късно вечер. Важното е, че накрая се хареса на всички. Виждах как хората оставаха очаровани и всеки носеше в чинийката си нещо направено от нас, и това ме караше да се чувствам мноооого удовлетворена от цялата работа.
И да не забравя да се похваля! За да има повече награди, във всяка група имаше по 3 места и в нашата (3-та) група, ние (по-точно нещата, които направихме) заеха 1 място!!! Това е и тиквения медал, който получихме :))))) 






понеделник, 6 октомври 2014 г.

Еклери с млечен крем




Причината за тази публикация са невероятно вкусната еклерова торта, която ядохме заедно с Марти в сладкарница "Неделя" и едно шише домашно прясно мляко, което трябваше да се използва. Спомних си, че моята леля имаше сполучлива рецепта за еклери и веднага и се обадих. И как мислите? Прибрах се и веднага ги започнах :) Както казах причината беше тортата, та в скоро време очаквайте и еклерова торта. :))



Еклери с млечен крем
1 и 1/2 ч.ч.прясно мляко
6 суп.л. масло
1 и 1/2 ч.ч. брашно
4 яйца
За крема:  600 мл. пр.мляко
6 суп.л. захар (аз сложих 8, но с 10 ще е най-добре!)
60 гр. нишесте
2 жълтъка

Еклерите и профитеролите се правят от парено тесто: в тенджера се сипва прясното мляко и маслото и се оставят да заврат. Когато това стане, брашното се изсипва наведнъж и се бърка енергично с дървена бъркалка,до като се образува тесто. Маха се от огъня и се оставя да поизстине. Добавяме едно по едно яйцата към все още топлото тесто, като след всяко разбъркваме добре, докато се поеме яйцето.
Вече готовото тесто пълним в пош и шприцоваме кръгчета (за профитероли) или продълговати ленти (за еклери). В случая аз направих профитероли, но им казвам еклери, тъй като това наименование е по-известно и няма разлика, освен във формата.
Отгоре се намазват с разбито яйце, но аз пропуснах тази част.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35 мин.



Кремът приготвяме като в малка купичка смесим жълтъците и нишестето с малко вода, за може да се разбърка.
В тенджера слагаме млякото със захарта и малко преди да заври започваме постепенно да прибавяме сместта (жълтъка с нишестето) като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка и в една посока до сгъстяването на крема. Когато се сгъсти се маха от огъня,  за да не загори отдолу. Когато изстине го пълним в пош, правим малка дупка в еклера и го пълним с крема. 
Можем да ги поръсим с пудра захар или да ги залеем с шоколад.



*Нямах възможност да снимам стъпка по стъпка приготвянето им, но когато ги направя пак, ще обновя публикацията.