петък, 20 февруари 2015 г.

Брауни с дулсе де лече



Този десерт едва ли има нужна от представяне. Мисля, че снимките сами говорят. 
Как се роди идеята за това? Ами както знаете обожавам брауни. А за дулсе де лече си мисля от мнооого време, но все не оставаше време да изляза да потърся. Много исках да направя нещо с него и разбира се веднага се сетих за любимото брауни. Разбира се, не съм открила аз топлата вода. В интернет вече имаше доста рецепти, но аз и тук отново не следвах точна рецепта, а по-скоро използвах няколко рецепти иии каквото имаше вкъщи. Комбинацията от шоколадово брауни и карамел се получи доста добре и най-важното всички вкъщи останаха очаровани!



Брауни с дулсе де лече

140 гр. масло
160 гр. шоколад
3 яйца 
200 гр. захар
150 гр. брашно
15-20 гр. какао
1/2 пак. бакпулвер /5 гр./
100-150 гр. дулсе де лече 



 Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете да се охлади, колкото да не е горещо. В купа разбийте яйцата и захарта до получаването на пухкав крем. Добавете шоколадовата смес към яйцата. В друга купа смесете брашното с какаото и бакпулвера и  ги прибавете на части като разбърквате с шпатула.



Покрийте правоъгълна тавичка с хартия за печене. Изсипете цялата смес и отгоре на няколко места сипете от дулсе де лечето. С клечка или вилица наравете няколко завъртулки както се вижда на горната снимка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.





неделя, 15 февруари 2015 г.

Свети Валентин с червено кадифе и декорирани сърца




В духа на вчерашния празник реших да ви покажа какво успях да направя. Всъщност бях предвидила още неща, но времето не ми стигна и трябваше да се огранича само с бисквитки и мъфини.



Малко, но важното е, че е от сърце! Мъфините са червено кадифе, защото от доста време исках да приготвя такива и само чаках повод. А какъв по-подходящ повод от Деня на влюбените?!
Бисквитките пък направих шоколадови. Заложих на сърчица, които украсих с роял айсинг. Всяка по отделно завързах в пликче и ги сложих в кутия. Получи се един много мил и вкусен подарък.


Шоколадови бисквитки

250гр. пресято брашно
1 баклпулвер (10 гр.)
20 гр. какао
125 гр. масло
170 гр. захар
2 яйца





Брашното, баклпулвера и какаото се пресяват. Прибавя се и захарта. Прави се кладенче и в него се чукват яйцата и мекото масло, нарязано на кубчета. Омесва се меко тесто, което увиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилник за около половин час.
Разточваме тестото, изрязваме желаните форми и печем бисквитките в предварително загрята фурна на 180 градуса в тава с хартия за печене. Печем ги за 10-12 мин. в зависимост от дебелината им. Когато са напълно охладени можем да започнем да ги декорираме с роял айсинг.





Червено кадифе

200 гр. брашно
200 гр. захар
1 равна суп. л какао
щипка сол
1/2 ч.л. сода
1 яйце
180 мл прясно мляко с 1/2 ч.л. оцет
120 мл. олио
1/2 ч.л. оцет
червена сладкарска боя

За крема:
 350 гр. крема сирене
100 гр. меко масло
100 гр.пудра захар
80-100мл. сметана




Загряваме фурната на 180 градуса. Смесваме сухите съставки - брашното, захарта, какаото, содата и солта. В малка купичка смесваме млякото и оцета и ги оставяме за около 5 мин. През това време в друга купа разбиваме яйцето с олиото, млякото, останалата 1/2 ч.л. оцет и червена боя до постигане на желания цвят. Прибавяме и сухите съставки и разбъркваме всичко до получаването на хомогенна смес.
Пекат се около 20 мин. като готовността им се проверява с дървена клечка.




За крема:  Мекото масло се разбива с миксер. Към него прибавяме захарта, като я пресяваме преди това. Прибавяме и сметаната и разбъркваме до получаването на пухкав крем. Шприцоваме върху охладените мъфини.
Отгоре украсих с червена кристална захар, която оцветих като сипах малко захар и червена гелова боя в плик и започнах да мачкам плика до оцветяването на цялата захар.





И не забравяйте да показвате любовта към половинката си не само на 
Свети Валентин!

петък, 6 февруари 2015 г.

Шоколадов сладкиш с майонеза




Разглеждайки фейсбук, вчера попаднах на този невероятен сладкиш! Като фен на всичко шоколадово, нямаше как да не го направя. Специфичното при него е, че яйцата са заменени с майонеза, която прави сладкиша изключително мек и сочен. 
Иии да използвам случая да ви почерпя виртуално за моя имен ден. Може би повечето от вас не знаят, че днес е Св. Фотий. (дори аз самата го бях забравила, а и никога не го празнувам) Идва от гръцката дума "photos", което означава "светлина". Съответно днес празнуват всички, на които имената са свързани със светлина. Като Огнян/а, Искра, Искрен, Пламен/а, Светла, Светлана, Светозар/а, Светлозар/а, Светослав/а, Фотий, Фотин/а и Фотьо.

А сега рецептата, която не съм променяла и ви я давам директно както я видях:


Шоколадов сладкиш с майонеза
(Angellove`s Cooking)




300 гр. пресято брашно
200 гр. захар
40 гр. какао на прах
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
200 гр. (1 опаковка) майонеза Bella
200 мл. студена вода
За глазурата:
100 гр. шоколад
50 гр. масло




Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в дълбока купа. Към тях прибавяме майонезата и водата и разбъркваме на ръка, не ни е нужен миксер. 
Изсипваме сместа в намазнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.
За глазурата: Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Оставете да се стегне леко, т.к. първоначално е доста течна. Залейте сладкиша и го охладете. След това вече можете да му се насладите!



В случай, че още не сте решили как да изненадате половинката си за предстоящия Свети Валентин, този сладкиш е чудесна възможност, която не изисква часове в кухнята и всеки би искал още едно парченце.

неделя, 1 февруари 2015 г.

Торта "Наполеон" и ЧРД Ема!




Ето че дойде февруари! И още в първият ден от месеца у нас си имаме една малка пухкава рожденничка. Сигурно се чудите коя е Ема. Е, ще ви кажа. Ема е една много много сладка и малка госпожичка, която днес става на 2 годинки. Мъничка, мъничка, ама всъщност си е доста големичка (много обича да си похапва миличката) Като се замисля, май по-голямата част от деня й минава хранейки се :) На цвят е черна и бяла. Има най-сладкото розово носле и е най- миловидното и мекичко същество, в което няма човек, който да не се влюби! Освен, когато е гладна... Тогава се превръща в едно църкащо зверче, което не спира, докато не му дадеш да яде! Ех, стига толкова приказки, ами да взема да ви я покажа в цялата и прелест! Представям ви Ема: 






Та, както казвах днес Ема става на 2 годинки. Тя е на голяма почит в семейството и нямаше как и този рожден ден да мине без торта! 


Реших да направя торта "Наполеон". Защо точно такава? Ами преди седмица, докато си лежах, реших, че от доста време не съм правила някоя нова тортичка. Написах в интернет "торта" и първото, което излезе бе торта наполеон. Не беше нещо сложно, а пък и от години не бях яла от онези наполеонки. Тъкмо и рожденния ден на мишката наближаваше и реших, че ще използвам повода да направя нещо сладко (разбира се, само за нас - хората). Тя няма как да яде от тортата, затова за нея имаше специална тортичка от ябълка, краставица и морков! 
А за нас бе това вкусно изкушение 





Торта "Наполеон"

800 гр. бутер тесто
1 л. пряно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
7 суп. л. брашно / или нишесте
2 пак. ванилия
  *200 мл. сладкарка сметана (пожелание)
    пудра захар




Бутер тестото се разточва леко само в една посока. От него изрязах 4 правоъгълника (25х15), които надупчих с вилица, за да не са надуят много. Изпичате ги заедно с всички други изрезки (после ще ни трябват) в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете ги, докато покафенеят. Готовите блатовете, оставете настрана да изстинат. Ако все пак ви се струват твърде дебели - срежете ги на две, така ще се получат и повече блатове.
Кремът приготвяме като отделим 800 мл. от млякото. Слагаме го на котлона да заври, заедно със захарта и маслото. Останалото мляко разбъркваме в купа, заедно с яйцата и брашното и ги прибавяме на тънка струя към врящото мляко, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка. Прибавяме и ванилията
Оставяме крема да изстине, като го покриваме с домакинско фолио, за да не изсъхва. 
*През това време в купа разбиваме сметаната с пудра захар на вкус (аз сложих 3 суп.л.)
Когато крема е изстинал, към него на части се прибавя разбитата сметана  като се бърка с шпатула. 


Сглобяването на тортата става като редуваме блат, крем, блат крем и така до края. Накрая измазваме от всякъде с крем и поръсваме с натрошените изрезки. Аз използвах 3 блата, които разрязах през средата, т.е. станаха 6. Част от останалия блат натроших заедно с изрезките. Другата част нарязах на малки квадратчета и с малкото останал крем си направих няколко мини наполеонки :)




Черпя всички виртуално с по едно парченце!
Да ви е сладко! :)