понеделник, 31 август 2015 г.

Домашен карамелен сладолед




Много ядове и неуспешни опити имах с този сладолед, но ето, че най-накрая успях. Мисля. Следвах стриктно рецептата като гледах от тук и от тук. Въпреки всичко след като добавях млякото и водата сместа си седеше течна, наподобяваща консистенцията не на боза както трябва да е , а по-скоро на вода. Бърках, държах на котлона и нищо. След 2 неуспешни опита, търпението ми и продуктите, които си бях осигурила вече бяха на привършване. Добре, че беше Марти. Реши и той да пробва веднъж с останалото мляко. 15-ина минутки бъркахме на котлона и накрая пак не получих желаната консистенция. Щях да го хвърля, но реших все пак да сложа сметаната, пък каквото ще да става. И то пък взе, че се получи! Добре, че не го хвърлих. Получи се мнооооого вкусен, мек, нежен, разхлаждащ, топящ се в устата,........ сладолед. Доволна съм, но следващия път може би ще пробвам само с мляко. 

(уточнявам, че аз приготвих половин доза, но давам цялата рецепта)

Домашен карамелен сладолед

220 гр. захар
220 мл. вода
400 мл. прясно мляко
200 мл. сладк. сметана
дулсе де лече
шоколадови капки





В тенджера сложете захарта, за да се карамелизира. Загрейте млякото и водата и, когато захарта започне да се карамелизира, прибавете смесените вода и мляко. Бъркайте непрекъснато. Може да отнеме дори 15-ина минути. Сместа трябва да наподобява консистенцията на боза. При мен така и не стана. 
Оставете я да се охлади напълно, след което разбийте сметаната и я добавете на части. Получава се мек и приятен въздушен крем, който трябва да замразите. 





Аз сложих на места по малко дулсе де лече. И след сервиране също. Поръсих и с шоколадови капки, но вие можете да изберете каквото и да било - от ядки до плодове. А защо не и двете?!




четвъртък, 27 август 2015 г.

Ех, тези 18...



Поредната торта за осемнадесети рожден ден. Отново за дъщеря на колежка на мама. Всъщност за нея бях правила тази торта. Сега дойде ред да направя и за дъщеря й.
Тортата е изненада от майката на рожденичката. Нямаше никаква конкретна идея и ми даде пълна свобода да правя каквото аз преценя. Показах няколко идеи от интернет и накрая се спряхме на лилав цвят, надпис "Честит рожден ден, Лилия!" и цветя около него. Поръчах надпис за средата на тортата и всичко беше готово. 






До днес... Докато не започнах да оцветявам фондана в лилаво. Все още не съм си набавила всякакви цветове и лилавото ми е от онези обикновените от магазина. Започнах да оцветявам, но колкото и да го месих стоеше на точки. Абе, ужасно! Нямах друг избор и се обадих на мама да измислят някакъв друг цвят. Спряха се на синьо, а аз предложих да го съчетаем с прасковеното от моята торта. Получи се много хубава комбинация!
Най-интересното от всичко обаче беше, че същата нощ аз сънувах, че правя тортата, но не лилава както се бяхме разбрали, а синя... В последствие тортата наистина се оказа синя! Тези торти... през деня правя, вечер ги сънувам ха-ха Че и предварително знам какви ще бъдат.
Рождения ден е утре, но майка й я взе още днес. Хареса я много! Приличала на бижу. Надявам се и рожденичката да я хареса, също толкова много!











Както и да е. Рождения ден е утре, но майка й я взе още днес. Хареса я много! Приличала на бижу. Надявам се и рожденичката да я хареса, също толкова много!




понеделник, 24 август 2015 г.

Бебешки бисквитки




Представям ви първите си бебешки бисквитки! 
В интерес на истината не мислих изобщо да пиша публикация, но пък нямаше как да не ви ги покажа. Много си ги харесвам! 





Бебешки, розови, момичешки и с името на бебчето (Тонислава) - това беше желанието. Мисля, че се получиха. От снимките много много не се виждат надписчетата с името, защото цвета е много светъл, но на живо е добре




Бисквитките бяха по повод питата за 40-ия ден на една малка принцеска. Близко бебче на моята приятелка, за която правих тези бисквитки за рождения й ден. 




Самите бисквитки бяха медени. По-голямата част декорирах с фондан и няколко направих с РА. 




А колко снимки им направих не е казване... ха-ха  Два дни снимки. Е, все пак избрах най-хубавите и ви показвам само 11, а иначе бяха към има-няма 50-60. 
Ами какво да правя... Толкова време работа и накрая ми остават само снимки, затова трябва да има мноооооого. За спомен. Да ги гледам и след време да забелязвам разлика. Надявам се. :)




Опаковах всяка по отделно и после в две розови бебешки кутийки.







четвъртък, 13 август 2015 г.

В крак с модата


Ето я и следващата торта от "дългия" ми списък с торти. Коя се пада - мисля, че е шеста подред с фондан. Има си своите недостатъци, но силно се надявам да ставам по-добра и по-добра. 


Както всяка торта и тази си има история. Преди няколко дни ми се обади мама и каза, че имам поръчка. За 18-ия рожден ден на дъщеря на нейна колежка и то за петък. Времето беше малко, но въпреки всичко нямаше как да откажа това предложение. След няколко детски торти много исках да направя нещо красиво, момичешко, интересно... Тази торта съчетава точно това (а дали е красива- вие ще кажете :-) ) 



Същия ден поръчах всичко необходимо. На следващия пристигна и се захванах.
В интерес на истината след последната поръчка, ако мога така да ги нарека - тази ми се видя като детска игра. Лесна и бърза!





Именно, защото ми се видя лесна и бърза реших с остатъка от фондановата хартия да направя бисквитки, които да бъдат подарък. Бяха само 8, но пък много си ги харесвам. Може би, защото са ми първите декорирани с фондан бисквитки. 



Майката на рожденичката хареса всичко много. Надявам се и рожденичката да ги хареса! 





неделя, 2 август 2015 г.

Спондж боб и компания


Отново съм тук! От доста време не съм писала публикация, но ви уверявам, че не съм спирала да приготвям разни сладки неща. Чийзкейкторта Наполеон и любимото брауни са само част от нещата, които правих. Днес се завръщам да ви покажа най-големия прооект, с който съм се захващала. И като казвам голям, повярвайте наистина беше доста голям - 2 торти, 40 кексчета и 80 бисквитки. 



Поводът е рождения ден на Михаил, който става на 8 години. Запознах се с него и с майка му на рождения ден на братовчеда на Марти, за който правих тортата Лего Нинджаго. Майка му хареса тортата и поиска да направя и за нейния син, но да бъде във формата на спондж боб, защото целия рожден ден ще е на тази тема. Казах й, че ще помисля и ще и се обадя. И ако се чудите защо не приех веднага... ами досега бях правила торти само за познати, а това си беше истинска поръчка, но не мислих много, всъщност изобщо не мислих! Та това ми беше мечтата - да имам възможност и поводи да правя торти!




Обадих й се, след което се разбрахме да се видим, защото щяхме да правим повечко неща, а не само 1 торта. Уточнихме вкуса, декорацията, всичко! 





Сега да ви разкажа за всичко по отделно. Първата торта е Спондж боб. Тя е за партито с децата сутринта. Иначе вътре е с какаови блатове с бисквитки орео. Крема е със сметана, маскарпоне и бял шоколад и банан между блатовете. 








За втората торта се спряхме на къщичката на Спондж Боб. Вкуса е същия, а тази торта е за роднините. 








Кексчетата бяха ванилови. Използвах рецептата за шоколадовите мъфини, но промених някои неща. Като например, махнах шоколада, увеличих захарта и добавих ванилова захар за аромат. Получиха се много ароматни и пухкави кексчета. Имаха и пълнеж от шоколадов ганаш, а отгоре имаха картинки на вафлена хартия и борд от сметана и бял шоколад. 






Бисквитките бяха медени. Отгоре също бяха с картинки. Бързо и лесно. Броя беше 40, но в последствие ме помолиха за още толкова или поне половината. Добре, че от тестото стават много и бях изпекла повече. Успях да направя още 40, общо 80.  Опаковах всяка по отделно в пликче и бях готова да започвам тортите.  Бисквитките приготвих първи, защото са най-трайни.





Надявам се всичко да се хареса! Вложих огромни усилия и сега, когато приключих, се чувствам много удовлетворена. Надявам се да успея да зарадвам и рожденика, защото това е най-важното. За мен това беше огромно предизвикателство. И като торти, защото това са 4-тата и 5-тата торта, която правя с фондан и като количество. Не са перфектни, но аз си ги харесвам! Особено Спондж Боб. Тази торта я правих с такова удоволствие. Всичко вървеше леко, без никакви проблеми. За разлика от ананаса... Тези линийки и ромбоиди хич не се получиха...




Тук е момента да благодаря на мама, която се оказа, че като за пръв път, се справя доста добре с шприца и роял айсинга. И ми помогна много и с бисквитките и с тортите, за които направи част от елементите като камъчетата и линийките на ананаса. Благодаря и на леля и братовчед ми, които опаковаха всичките бисквитки!  

Ами това беше от мен. Надявам се рожденика (и не само той) да хареса всичко! 
Стискайте палци да ги доставим невредими утре на рождения ден!