петък, 30 октомври 2015 г.

Рози и сърца / Heart shaped cake



Ей тази торта ми стана една от любимите поради няколко причини. Първо, това е торта номер 10. Нали са ми малко и аз все си ги броя. Втората причина е самата тема на тортата. До сега не бях правила подобна торта и ми беше много приятно! Още повече, заради повода... 



А поводът беше годишнината на двама родители, а Мария е тяхната дъщеря, която се свърза с мен, за да й направя торта, с която да ги изненада. Стана ми изключително мило от жеста, който прави за тях и още повече се амбицирах да измисля нещо наистина оригинално. 
Тя искаше тортата да е шоколадова (рецепта) във формата на сърце, да има сърца и надпис "Честита годишнина! Обичам Ви!". За всичко останало се довери на мен. 




Тук интересното и най-важното е надписът. Щях просто да го изпиша върху тортата, но пък както казах, исках нещо различно и интересно, а не торта с обикновен надпис. Тогава се сетих да го направя като бележка, разпечатана на фонданова хартия. От там си казах - защо пък да не я направя да излиза от плик за писмо... Та, така го измислих. Свалих си снимки на писма, разпечатах ги и готово!  Смятам, че се получи търсения ефект. И да добавя, че листчето с надписа може да се изважда и прибира обратно в плика.



Заложих на класическите цветове за този тип торти - бяло и червено. Една роза, няколко сърца, пликовете и тортата беше готова! Надявам се и вкусът да им хареса, толкова, колкото и външния вид. 
А на родителите и пожелавам любовта никога да не напуска семейството! Имат прекрасна дъщеря!

Сега ви оставям да видите и останалите снимки на тортата. Повечко са, но аз като започна да снимам и.....













петък, 23 октомври 2015 г.

Честит рожден ден, Стани!



А Стани е моя братовчед, който днес става на цели 12 години. Порасна и той. И, за да не се чудите обяснявам - имам два братовчеда. Единия е Петето, за който съм правила тази торта и тези мъфини. А тортата и бисквитките в днешната публикация са за по-големия. 




Та, какво мога да ви кажа за тази торта?! Както се подразбира (надявам се) темата е джудо, т.к. той спортува това. Всъщност дори утре отива на състезание в Гърция, за което му пожелавам УСПЕХ и там ще си хапнат тортата и бисквитките заедно с децата от тренировките. Торта "Джудо" за малките джудисти :) 




Тортата е познатата изцяло шоколадова торта - какаови пандишпанови блатове и шоколадов ганаш. Човешка фигура пък правя за пръв път. Определено има над какво да наблегна, като лицето например. Но пък аз съм доволна. Нищо, че отделих толкова време да му "присаждам" косъм по косъм. Има и други варианти за направата на косата, но аз почнах иии.... не усетих колко много време съм се занимавала. 




Към тортата имаше и бисквитки, които бяха изненада. С леля се бяхме разбрали само за торта, но преди време, когато рожденият ден беше още далече и търсехме идеи в интернет за торта, тя хареса подобни бисквитки. Затова реших да направя и тях и дори успях до последно да запазя тайната. Дори не й показах и тортата, за да може покрай нея Стани да не разбере. Ами като правим нещо, поне да е както трябва! 




А на Станислав пожелавам да бъде много здрав и много щастлив! Да следва мечтите си и да успява както в спорта и училището, така и във всяко следващо начинание! <3





петък, 9 октомври 2015 г.

Папагали и Честит рожден ден, Наде!



От доста време не съм показвала торта с фондан, защото просто нямаше поводи. Днес обаче ще ви покажа една, за да не забравите все пак, че и такива торти правя (или поне се опитвам). Поводът е роженният ден на детенцето на приятели на родителите ми. 11-и, да уточня, ако не сте забелязали единичките. Молбата да направя тортата дойде от нейната леля, която искаше тортата да бъде изненада. Каза, че много харесвала папагали и иска на тортата да има папагал. В първия момент не бях сигурна, че ще мога да направя папагал. Мислих да направя някакви мънички папагалчета, които да си личи, че са папагали, но да не търся прилика с истински. В последствие, обаче реших да направя един голям папагал. Не стана особено реалистичен, но като за първи опит смятам, че се получи ... горе долу. 





За другите елементи взех идеи от огромното интернет пространство. 
Държа да отбележа, че много си харесвам дървената табелка. Винаги съм искала да направя нещо "дървено", но нямах такъв отпечатък. Сега все още нямам, но пък имам нож, четка и какао, които свършиха страхотна работа и съм много доволна! И затова реших и числото 11 да бъде "дървено" и подложката също. Смятам, че се получи добре.




Вкусът на тортата е изцяло шоколадов - какаов пандишпан, напоен с млечен сироп и шоколадов ганаш между блатовете. 





Доста снимки й направих, затова ще ви оставя да ги разгледате. А на рожденичката пожелавам един незабравим рожден ден! 
И да се надяваме да хареса тортата!












вторник, 6 октомври 2015 г.

Брауни бисквитки



Както вече сте видели от снимката - днес ще ви показвам бисквитки! И то не какви да е, a шоколадови. А какво по-шоколадово от брауни?! Е, представям ви брауни бисквитки. 
Още като ги видях при Зори, си казах, че това задължително трябва да се пробва, защото както знаете обичам всичко шоколадово, каково и т.н. Просто нямаше как в блога да не присъстват такъв тип бисквитки. Приготвих ги вчера и в интерес на истината днес са останали единични бройки, които всеки момент ще изчезнат. Така, че .... 
На вкус са също толкова шоколадови и вкусни, колкото и изглеждат! Благодаря още веднъж за страхотната рецепта, Зори! :)
Няма да се бавя повече, ами направо ще ви споделя рецептата, ако случайно сте пропуснали да я видите при нея.




Брауни бисквитки

350 гр. шоколад 
40 гр. масло
2 яйца + 1 жълтък
150 гр. захар
1 с. л. ванилов екстракт
35 гр. брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
щипка сол





На водна баня разтопете 200 гр. от шоколада (аз използвах 1:1 черен и млечен), заедно с маслото, докато сместа стане лъскава и хомогенна. В купа, разбийте яйцата, жълтъка, захарта и ваниловия екстракт до получаването на бял пухкав крем. В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Прибавете брашнената смес към яйчената, както и охладения разтопен шоколад с маслото. Разбъркайте с лъжица до хомогенна смес. Прибавете остатъка от шоколада, нарязан на парченца. Разбъркайте отново и оставете да стегне за около 15-20 минути.



С помощта на лъжица, направете топчета, наредени на разстояние едно от друго, върху тава, застлана с хартия за печене. Изпечете бисквитите във предварително загрята фурна, за приблизително 10 минути. Оставете ги да се охладят напълно, преди да ги отделите от хартията.