понеделник, 26 януари 2015 г.

Хляб с бекон и кашкавал


Здравейте отново! Предварително бързам да се извиня, за дългото си отсъствие (обаче си имам извинителна причина!). Миналата седмица се наложи да ме оперират, нищо сложно - само един апандесит. Е, вярно е, че си е доста неприятно и страшничко предвид факта, че съм голяма бъзла :D Но пък мисля, че вече си преодолях страха! Няма да се връщам вече назад, трябвало е да стане, станало е и вече всичко е наред!
Това, което искам да ви покажа в тази публикация е един невероятно вкусен хляб! Да, правилно чухте - хляб! 




Тъй като сега имам доста време да лежа, да гледам телевизия и пак да лежа, превключвайки каналите попаднах на Бон Апети по Нова телевизия, където правеха въпросния хляб. Изглеждаше тоооолкова вкусно, че нямаше как да не го направя и аз! Веднага щом се почувствах по-добре се захванах с хляба.
Ще ви покажа стъпка по стъпка приготвянето му, което изобщо не е трудно, но изисква малко повечко време заради втасването на тестото. Резултата след това е повече от добър. Не напразно в момента печем втори, защото първия изчезна за секунди.

Хляб с бекон и кашкавал

130 мл. прясно мляко

1 пак. суха мая (7 гр.)
450 гр. брашно
2 яйца
40 гр масло + за намазване
200 гр. пушен бекон
150 гр. кашкавал
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар




Затоплете млякото със захарта и разтворете в него маята. Брашното се пресява в дълбока купа и в средата се оформя кладенче, в което се слагат яйцата, шупналата мая, разтопеното масло, 50 гр. настърган кашкавал и солта. Замесва се меко и еластично тесто, което се поставя в набрашнена купа, поръсва се с брашно, завива се с прозрачно фолио и се остава да втаса докато удвои обема си.




Бекона се нарежда в тава и се пече на 180 градуса около 10 мин. в загрята фурна с вентилатор. Когато е готов се изважда върху кухненска хартия, за да се премахне излишната мазнина. След това се нарязва на малки парчета.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина около 1 см. Намазва се с разтопено масло по цялата повърхност и се поръсва с бекона и останалия настърган кашкавал. Реже се на квадрати, които се редят един върху друг и се слагат вертикално в правоъгълна форма за хляб с хартия за печене. Остава се да втаса повторно за около 1 час. Отгоре се намазва с разтопено масло и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 мин. 







10 коментара:

  1. Прекрасен хляб, мога и само с него да се нахраня, толкова е вкусен и богат! :)
    А ти обаче си голям герой, след операция си се захванала да месиш, браво! Пожелавам ти бързо, леко и успешно възстановяване. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Радвам се че ти харесва.
      Наистина изяждаш 1-2 филийки и си се нахранил.
      Поздави :)

      Изтриване
  2. Разкошно изглежда! Ще си го направя - обезателно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш! На вкус е също толкова разкошен, колкото и изглежда!
      Хубава седмица :)

      Изтриване
  3. страхотно.точно такова изделие е изцяло в мой стил. определено ще се прави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите как се е получило.
      Поздрави и успешна седмица :)

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без да искам премахнах коментара...
      Относно въпроса ви. Аз не съм ползвала хлебопекарна и честно казано нямам представа как стават нещата.

      Изтриване
  5. Охххх, страхотно представен!
    А дали може да се направи в хлебопекарна, като бекона и кашкавала се добавят при сегнала за добавки?
    нели илчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм ползвала хлебопекарна и честно казано нямам представа как стават нещата.

      Изтриване