Тази торта беше първата, която направих за други хора, а не за вкъщи. Една сутрин майка ми ми се обади и каза да отида да купя торта, тъй като вечерта с баща ми щели да ходят на гости. Веднага предложих аз да направя, но явно не са били сигурни, защото първо получих отказ (а сега постоянно искат да има нещо сладичко :)) ). Аз обаче продължих да настоявам, докато не се съгласиха. Имах една рецепта, която открих в блога на Буболинката и много исках да изпробвам. Отидох да напазарувам, веднага се захванах и се получи това:
Ягодова торта с маскарпоне
2 готови кръгли шоколадови блата
250 гр. маскарпоне
250 мл. сладкарска сметана
200 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
около 500 гр. ягоди
за шоколадовия ганаш:
100 мл. сладкарска сметана
200 гр. шоколад (аз използвах млечен)
В дълбок съд разбийте маскарпонето, заквасената сметана и половината от захарта. В друг съд разбийте сладкарската сметана с останалата захар, след което изсипете при маскарпонето и заквасената сметана. Бъркайте до хомогенност.
В тортен ринг (аз използвах 24-26 см.) сложете първия блат и го сиропирайте със захарен сироп. Разрежете ягоди на половина и ги наредете с отрязаната страна навън. Когато обиколите целия ринг, изсипете крема и нарежете в него малко ягоди на кубчета. Сложете отгоре и втория блат и го сиропирайте.
Ганашът пригответе като загреете сметаната на котлона и към нея добавите шоколада, който ще оставите да се разтопи . Оставете да изстине и приберете за половин час в хладилник.
След като е охладен го изсипете върху тортата и приберете отново в хладилник за около 1-2 часа, за да стегне. Украсете с останалите ягоди.
А това е същата торта, но малко по-различна, която правих по друг повод:
ot dosta vreme se kaneh da ia napravia no dnes ia napravih itaka kato ne e opemenato kolko vreme e nygno da stiaga the izthakam do ytre I togava the ia rega dano e tolkova vkysna kolkoto e krasiva...promenih ykrasata.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Написала съм час-два, но не пречи да я оставите и цяла нощ. Украсата може да се направи както ви харесва. Аз самата всеки път я правя по различен начин, като дори съм добавяла и други плодове.
ИзтриванеПоздрави!