неделя, 9 ноември 2014 г.

Чийзкейк с карамелен сос




От доста време исках да направя нещо карамелено, и то не какво да е, ами чийзкейк залят с карамел. Чийзкейк съм правила преди само по една рецепта. Сега исках да направя нещо ново. Исках да направя чийзкейк, но с яйца. Като добавим и карамела, който никога досега не бях правила, може да се каже, че това беше едно предизвикателство за мен. Важното е, че резултатът накрая ме изненада много приятно. Стана мноооого вкусно!
Дълго време търсих рецепта, но все не си намирах подходяща. Накрая реших от всичко видяно, да импровизирам и ето че се получи. 

Чийзкейка беше специално за именния ден на моя баща - Михаил (Св.Архангел Михаил - 08.11)




Чийзкейк с карамелен сос

Необходими продукти за основата:
1 пак. бисквити с какао (мисля, че бяха 230 гр.)
125 гр. масло

За крема:
500 гр. крема сирене
100 гр. заквасена сметана
3 яйца
200 гр. кафява захар
2 ванилии

За карамеления сос:
100 мл. сладкарска сметана
150 гр. захар
50 гр. масло

За декорацията:
бонбони Тофифи
разтопен шоколад


Основа: Натрошаваме бисквитите в чопър. Разтопяваме маслото, заливаме бисквитите с него и разбъркваме добре. Изсипваме ги в тава с откопчаващи се стени (аз използвах 22 см.) и притискаме.  Прибираме в хладилника, докато приготвим крема



Крем: Разбиваме крема сиренето. Към него добавяме захарта. После яйцата едно по едно като след всяко разбъркваме. Накрая добавяме заквасената сметана и отново разбъркваме. 



Карамелен сос: В тенджера изсипваме захарта и започваме да я загряваме постепенно, като разбъркваме. От 6 възможни степени на котлона аз започнах от 3 и увеличих в последствие до 5. Когато се разтопи и стане оранжево-кафява добавяме маслото. Бъркаме докато се разтопи, след което махаме тенджерата от котлона и изсипваме сметаната като бъркаме непрекъснато. Ще започне да залепва за бъркалката и ще се "събере" в средата, но това не трябва да ви притеснява. Върнете на котлона и продължете да разбърквате, докато стане хомогенна смес. Готовия карамел изсипете в бурканче или чаша, за да изстине. Имайте в предвид, че в последствие се сгъстява много.





Увиваме тавичката с фолио, както се вижда на снимките долу. Изсипваме крема върху бисквитите. Печем на водна баня, като пълним по-голяма тава с вода и в нея поставяме тавата с чийзкейка. Печем на 180 градуса за 50 мин. Когато е готов отваряме съвсем малко вратата на фурната и оставяме вътре да изстине постепенно. Докато е още горещ, може да ви изглежда суров и да се поклаща, но когато изстине стяга. Най-важно е да изстива постепенно!



Когато е изстинал напълно, махаме стените и заливаме с карамела. (Карамелът също трябва да е изстинал). Украсяваме с шоколада и нареждаме бонбоните. 

Да ви е сладко! :))




4 коментара:

  1. Честит да е именника,здраве му пожелавам,Светле,страхотен чийз си приготвила в негова чест,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Този чийзкейк приготвих миналата година, а тази година го отпразнувахме с шоколадова торта.

      Изтриване
  2. Дебне ме отвсякъде този чийз! :) Убийствен, ей!

    ОтговорИзтриване