петък, 13 ноември 2015 г.

Карамелено-шоколадов тарт / Caramel chocolate tart



Здравейте! От врата бързам да ви кажа, че днес се завръщам с едно много много вкусно предложение. Няма да ви показвам някоя сложна торта с фондан, а един невероятно лесен тарт, който всеки може да си направи! Уверявам ви - комбинацията от ванилия, карамел и шоколад е убийствена!
Няма повече да увъртам, ами направо ще ви дам рецептата. Източник няма, защото не съм следвала рецепта. Импровизирах на момента с наличните продукти.

Карамелено-шоколадов тарт

За основата: 
125 гр. масло на стайна температура
100 гр. захар
1 яйце
250* гр. брашно

За карамеления слой:
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. сметана
70 гр. масло
щипка сол

За шоколадовия слой:
80 мл.сметана
160 гр.шоколад

* Използвайте толкова брашно, колкото е необходимо до получаването на тесто, което да може да се разточи


За основата: Смесете маслото със захарта. Добавете яйцето и ванилията, после и брашното до получаването на тесто, позволяващо да се разточи. Разточете или с помощта на лъжица или с пръстите сложете тестото във форма за тарт и заравнете добре. Приберете в хладилник или във фризер (за по-бързо) за около 10 мин.  Надупчете леко тестото с вилица, за да не се издува.  Печете на 180 гр. до зачервяване на краищата. Не я вадете от формата гореща! 

За карамела: начина на приготвяне вижте тук, като в началото сложете на котлона захарта и водата.
Когато е готов го изсипете в купичка и го приберете в хладилника, за да стегне, но не напълно.


За шоколадовия ганаш: Разтопете сметаната и шоколада на водна баня или в микровълновата

Сложете изстиналата основа в голяма чиния или поднос. Изсипете карамела и приберете в хладилник за около 30 мин. След това изсипете и шоколадовия ганаш. В средата поръсете с малко морска сол, която ще подсили още повече вкуса на карамела. Приберете отново в хладилник преди да разрежете.



Така и не успях да отрежа нормално право парче, защото основата беше доста твърда и се режеше трудно. Поне се вижда карамела и шоколада. Макар и от третия опит :)













10 коментара:

  1. О, това ще е такава вкусотия, Светле! Все такива хрумки да те навестяват. :)
    Прегръдки и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма вкусотия е!
      Поздрави и прегръдки и за теб, Гери :)))))

      Изтриване
  2. Много вкусно изглежда, Светле! И е карамеленооо, а аз обожавам карамел.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само изглежда, Габи. Почерпи се :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Шоколад, карамел, масло... Какъв по-хубав десерт за почивните дни! Много ми харесва предложението ти, Светле! А за перфектното парче не се притеснявай, важното е, че вкусът е впечатляващ!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Иначе в къщи и разбъркано да им го сервирам, пак ще си го хапнат. Ама все пак тук за блога е редно да се постарая повече, защото вие не можете да опитате вкуса и остава да оценявате по вида.

      Изтриване
  4. Кой ти гледа парчето, Светле:) Само да докопам едно...Предполагам обаче, че ще омекне, като престои повече.
    Браво, момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина омекна. А пък карамелът и шоколадът стягат и става супер!
      Поздрави, Весе! :)

      Изтриване
  5. Охх, и това е много по мой вкус. Да взема да те осиновя ли? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие! Мога и деца да гледам, докато ти правиш бисквитки! :)))

      Изтриване