вторник, 5 август 2014 г.

Мноооого шоколадова торта

Преди дни направих шоколадова торта с ганаш за моите родители. С приятеля ми (на който много му харесва като цяло да готви) си говорихме, че трябва да направим същата торта, но с пандишпанови блатове. И той реши да я направим още на следващия ден  Та за два дни - две торти! Не, че не се изядоха вече.
Въпросните пандишпанови блатове стават много пухкави и ги предпочитам пред всички други.




Продукти за блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1 бакпулвер

За между блатовете:

300 мл. сметана.
300 гр. млечен шоколад

Заливка:

200 мл.сметана
350-400 гр. млечен шоколад


За блатовете:

Разделете яйцата в две купи на белтъци и жълтъци. При белтъците изсипете 1 ч. захар и бъркайте, докато станат на сняг. При жълтъците изсипете 1/2 ч. захар.  и разбъркайте дъбре. Съберете в обща купа, като разбъркате внимателно с шпатула. Добавете брашното, какаото и бакпулвера отново разбъркайте внимателно, за да не спадне обема на белтъците.
Ние пекохме в тава с диаметър 22см. и разрязахме на 3 части. Печете на 180 градуса, като времето варира, в зависимост от големината на формата, в която печете. Преди да се извади, проверете с клечка, за да сте сигурни, че е изпечен.

За между блатовете:

Сложете сметаната на котлона, за да се загрее и разтопете шоколада в нея. Бъркайте до хомогенност и оставете да се охлади на стайна температура, след което приберете в хладилник за около 2 часа до пълното му охлаждане. Когато е готов го разбийте с миксер до пухквав крем.

Заливка:

С нея процедираме по същия начин, но не я разбиваме с миксер, а я оставяме течна.

За сглобяването на тортата ще ви е нужен тортен ринг, в който да поставите първия блат. Аз го сиропирах със захарен сироп. След него следва крем, после пак блат, сироп и крем и така стигаме до последния трети блат, който само сиропирайте. Тортата приберете в хладилник за около 3 часа, след което я извадете, махнете ринга, залейте с течния ганаш и пак я приберете в хладилник.



От тази, торта трябва да се режат мноооооого малки парчета, защото е много много шоколадова и рискувате да се пристрастите към нея!☺ Определно ми стана фаворит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар