събота, 6 септември 2014 г.

Шоколадово суфлеСуфлето или "лава кейк" идва от Франция. Tова е десерт, който изисква доста внимание, особено при печенето. От вън е изпечено, а когато отчупите от него, от вътре се разлива течния център.
Преди около две седмици заедно с Марти бяхме във ресторанти Happy, където опитахме шоколадовото им суфле с течен център. Знаех, че това е доста сложен десерт, но въпреки това разрових в интернет за рецепта и там пишеше, че се приготвя бързо и лесно. Е да, ама не! Бяха ни нужни около 5 суфлета, за да разберем градусите и точното време за печене. Може би, ако го бяхме пекли в купичка, от която после да се хапва, щеше да е много по-лесно, но ние искахме да го обърнем в чинийка, както се прави в повечето ресторанти. Амбицирахме се и искахме да бъде перфектно (все едно щяхме да го предлагаме в ресторант :Д ) Освен особеностите при разбиването на белтъците, разбрахме още, че при печенето всяка минутка е важна! След няколко опита успяхме да разберем градусите и времето.
До тук добре! Ами после, когато искахме да го направим у нас... (предишните опити бяха у тях) На същите градуси, се пропукваше! Трябваха ни още 2-3 суфлета, за да разберем градусите и спрямо моята фурна...
Е, най-накрая се получи един невероятен десерт, с който очаровахме близките си!
Суфле

200 гр. тъмен шоколад
200 гр. масло
7 яйца
270 гр. захар
125 гр. брашно
50 гр. какао
масло /за намазване на стените на чашките/
какао /за чашките, за да не залепне суфлето/
пудра захар /за поръсване, когато е готово/
Приготвяне:

Шоколадът се начупва на парчета и заедно с маслото се разтопява на водна баня.Когато е готово се остава да се охлади на стайна температура, докато в купа разбием жълтъците със захарта. 
В друга купа се разбиват белтъците на сняг. Към жълтъците добавяте шоколадовата смес и разбърквате. След тях добавяте белтъците. И най-накрая брашното с какаото. 
Метални чашки (като за крем карамел) намазвате отвътре с масло и посипвате с какао, за да може после суфлето да се отлепи лесно. Изсипвате от сместа на сантиметър-два от горе.
И тук идва сложното. Приблизителното време за печене е 15 мин. , а градусите - 190, но всичко зависи от фурната ви! Направете едно-две за проба и ще разберете идеалната температура и време. 
Ако се пропуква отгоре - намалете градусите.
Ако от вътре се изпече - намалете времето за печене. И обратното, ако от вътре течния център е прекалено голям и се разпада при опита да се извади - изпечете го още малко! И най-важното - не се отказвайте, ако не се получи от първия път!
Сервирайте поръсено с пудра захар и с топка сладолед.

Суфлето се сервира топло, така че направете толкова, колкото ще изядете. А останалата смес можете да съхраните до 3 дни в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар