събота, 6 септември 2014 г.

Шоколадово суфле



Суфлето или "лава кейк" идва от Франция. Tова е десерт, който изисква доста внимание, особено при печенето. От вън е изпечено, а когато отчупите от него, от вътре се разлива течния център.
Идеята да го направим сами дойде преди две седмици, когато с Мартин опитахме шоколадово суфле в ресторант. Знаех, че това е доста сложен десерт. Така се и оказа. Бяха ни нужни около 5 суфлета, за да разберем градусите и точното време за печене, за да не се спука при обръщането в чинийка. Амбицирахме се и искахме да бъде перфектно.
До тук добре! Ами после, когато искахме да го направим у нас... (предишните опити бяха у тях) На същите градуси, се пропукваше! Трябваха ни още 2-3 суфлета, за да разберем градусите и спрямо моята фурна...
Е, най-накрая се получи един невероятен десерт, с който очаровахме близките си!




Суфле

200 гр. тъмен шоколад
200 гр. масло
7 яйца
270 гр. захар
125 гр. брашно
50 гр. какао
масло /за намазване на стените на чашките/
какао /за чашките, за да не залепне суфлето/
пудра захар /за поръсване, когато е готово/




Приготвяне:

Начупете шоколада на парчета и заедно с маслото разтопете на водна баня. Когато е готово, оставете да се охлади на стайна температура, докато в купа разбиете жълтъците със захарта. 
В друга купа разбийте белтъците на сняг. Към жълтъците добавете шоколадовата смес и разбъркайте. След тях добавете белтъците. И най-накрая брашното с какаото. 
 Купичките намажете отвътре с масло и посипете с какао, за да може после суфлето да се отлепи лесно. Изсипете от сместа на сантиметър-два от горе.
И тук идва сложното. Приблизителното време за печене е 15 мин. , а градусите - 190, но всичко зависи от фурната ви! Направете едно-две за проба и ще разберете идеалната температура и време. 
Ако се пропуква отгоре - намалете градусите.
Ако от вътре се изпече - намалете времето за печене. И обратното, ако от вътре течния център е прекалено голям и се разпада при опита да се извади - изпечете го още малко! И най-важното - не се отказвайте, ако не се получи от първия път! Или втория. 
Сервирайте поръсено с пудра захар и с топка сладолед.

Суфлето се сервира топло, така че направете толкова, колкото ще изядете. А останалата смес можете да съхраните в хладилник или фризер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар