сряда, 17 септември 2014 г.

Торта "Фереро Роше" и два рожденни дни



Колкото и да не ни се иска, лятото си отива. Щом започне учебната година, времето започва да се разваля, а пък и тази година покрай тези дъждове, вече и лятното ми настроение си отиде... нищо, че есента все още не е настъпила. В цялата тази мрачна картинка, обаче има и нещо хубаво. Два рождени дни един след друг. На мама (15.09) и на баба (16.09). А това пък означава двойно повече сладки изненади! 

За мама тази година нямаше торта, но пък имаше букет от любимите и шоколадови мъфини с шоколадов ганаш!

Само една снимка е и на нея не изглежда, както изглеждаше в действителност. Не се вижда всичко, но разполагах само с телефон с който да снимам.

За следващия ден пък приготвих торта, която от доста време си бях харесала в блога lussi`s world of artcraft. Директно ви давам рецептата: (с леки промени)

Торта "Фереро Роше"

За блатовете:
5 яйца
10 с.л. захар
3 с.л. какао  
4 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 гр. смлени лешници



В купа разбийте яйцата със захарта. Към тях прибавете какаото брашното и бакпулвера. Разбъркайте и накрая изсипете смлените предварително лешници. Честно казано не засякох колко време пекох, но беше около 30 мин. Най-добре проверявайте с клечка.

За крема: 
200 гр. меко масло
200 гр. шоколад (100гр. млечен и 100 гр. черен)
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем

На водна баня разтопете шоколада и го оставете да се охлади леко. В купа разбийте маслото и постепенно добавете шоколада, като внимавате да не разтопи маслото. Към тях добавете и течния шоколад. Разбъркайте и добавете начупените вафлички. Разбъркайте всичко до хомогенност. 




Пекох в тава с диаметър 20 см, получи ми се малък блат, който успях да разрежа на 3. Започнах сглобавянето: блат, крем, блат, крем, за да увелича височината наредих 1 тънък ред от вафлички разрязани на половина, крем, последния блат и най-отгоре завърших с крем. Измазах я и отстрани и поръсих с малко от лешниците, които си бях отделила.





Няма коментари:

Публикуване на коментар