Разглеждайки фейсбук, вчера попаднах на този невероятен сладкиш! Като фен на всичко шоколадово, нямаше как да не го направя. Специфичното при него е, че яйцата са заменени с майонеза, която прави сладкиша изключително мек и сочен.
Иии да използвам случая да ви почерпя виртуално за моя имен ден. Може би повечето от вас не знаят, че днес е Св. Фотий. (дори аз самата го бях забравила, а и никога не го празнувам) Идва от гръцката дума "photos", което означава "светлина". Съответно днес празнуват всички, на които имената са свързани със светлина. Като Огнян/а, Искра, Искрен, Пламен/а, Светла, Светлана, Светозар/а, Светлозар/а, Светослав/а, Фотий, Фотин/а и Фотьо.
А сега рецептата, която не съм променяла и ви я давам директно както я видях:
Шоколадов сладкиш с майонеза
(Angellove`s Cooking)
300 гр. пресято брашно
200 гр. захар
40 гр. какао на прах
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
200 гр. (1 опаковка) майонеза Bella
200 мл. студена вода
200 гр. захар
40 гр. какао на прах
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
200 гр. (1 опаковка) майонеза Bella
200 мл. студена вода
За глазурата:
100 гр. шоколад
50 гр. масло
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в дълбока купа. Към тях прибавяме майонезата и водата и разбъркваме на ръка, не ни е нужен миксер.
Изсипваме сместа в намазнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.
За глазурата: Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Оставете да се стегне леко, т.к. първоначално е доста течна. Залейте сладкиша и го охладете. След това вече можете да му се насладите!
В случай, че още не сте решили как да изненадате половинката си за предстоящия Свети Валентин, този сладкиш е чудесна възможност, която не изисква часове в кухнята и всеки би искал още едно парченце.
От две години имам рецептата, правила съм го и като торта. Но винаги го печех в тавичка (разлят). Не ми е хрумвало да го пека във форма за кекс. Изглежда невероятно! Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за идеята да го направя като торта. Сигурна съм, че би се получило също толкова вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Какво да кажа... И сладкишът е прекрасен, снимките също, а поводът - още повече! Пък вече знам и как се казва човекът зад това вкусно местенце. :)
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден, Светле! Желая ти да здрава и нека животът ти е така сладък и наситен с вкусове като сладкиша, който си приготвила. :)
Поздрави!
Благодаря ти за пожеланието!Радвам се много, че ти харесва и сладкиша, и блога като цяло .
ИзтриванеНаистина досега не съм говорила много за себе си, но ще поправя тази грешка в скоро време.
Поздрави!!!
Вкуснооо! Опитвала съм го и мога да потвърдя! И при теб и при Мина се е получил върховно красив!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен уикенд!
Освен, че е много вкусен, външния му вид е толкова изкушаващ, че нямаше как да не опитам и аз този сладкиш.
ИзтриванеПоздрави и на теб!