събота, 4 април 2015 г.

Шоколадова Павлова


Дойде време и аз най-накрая да ви покажа нещо свързано със предстоящия празник, а именно Великден. От няколко дни все не ми остава време да публикувам рецептата, но ето, че днес и дойде реда. Също така обещам през тези дни да Ви покажа още интересни идеи за празника! 
Днес обаче Ви представям шоколадова Павлова. Сигурно ще си кажете какво и е великденското на Павлова!? Ами, нищо! Но на мен с  тази сметана и тези шоколадови яйчица ми прилича на великденско гнездо. Не мислите ли? 



Като вкус мога да кажа, че е доста сладка и странна "торта". Като цяло торта Павлова не е точно това, което всеки си представя като чуе думата "торта". В нея няма традиционните блат, крем, блат, крем. Разбити белтъци със захар (целувки) играят ролята на блат, а сметаната е кремът. Но пък мога да кажа, че комбинацията от хрупкава целувка, нежна сметана и шоколад е невероятна! 



Шоколадова Павлова
/адаптирана от "С нож и вилица в ръка"/


4 белтъка
250 гр. кристална захар
10 гр. какао
щипка сол

За заливката: 
100 гр. шоколад
100 м. сладкарска сметана

За крема:
200 мл сладкарска сметана

За декорация:
какао за поръсване
малки шоколадови яйчица




В купа започнете да разбивате белтъците. Добавете постепенно захарта и продължете да разбивате до получаването на твърди връхчета. Накрая добавете какаото и разбъркайте внимателно с шпатула. На хартия за печене начертайте кръг с диаметър около 22 см. Обърнете обратно хартията и изсипете сместа като не излизате от очертанието. Печете в предварително загрята фурна на 100 градуса за 90 мин. Когато е готово, изключете фурната и оставете вратата леко отворена, за да изстине постепенно.
В малка тенджера загрейте сметаната и натрошете шоколада вътре. Разбърквайте до пълното разтопяване на шоколада. Охладете ганаша и залейте върху целувчения блат. 
В купа разбийте сметаната и я разнесете с лъжица отгоре. Наредете яйчицата, поръсете с какао и готово! 


2 коментара:

  1. Торта Павлова е една от най - любимите ми. Не съм правила с шоколад, за това се черпя едно парченце от твоята.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа, аз досега не бях правила Павлова изобщо, но съм очарована.
      Хубави празници и усмихнат ден и на теб! :)

      Изтриване