Като вкус мога да кажа, че ми харесва, но следващият път определено бих добавила някаква сладка плънка. Може би шоколад. Защо не?!
Най- важното нещо дали козунака е сполучлив се оказаха конците. При моя козунак се намираха тук-там, така че мога да кажа като цяло, че май се получи. :)))
Великденски козунак
/адаптирана от Pam's Cooking World/
3 яйца
150 гр кристална захар
2 ванилии
200 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
около 650 гр брашно
80 мл олио
захар за поръсване
Активирйте маята с малко от затопленото предварително мляко, лъжичка захар и брашно до получаването на рядка каша. Оставете я на топло да шупне.
Разтворете захарта в останалото мляко. В купа разбийте 2 яйца и 1 жълтък (единия белтък го отделете) с ванилиите и половината олио. В тавичка пресейте брашното и оформете кладенче, в което сложете яйцата, млякото със захарта и маята. Разбъркайте, най-добре с миксер с бъркалки за тесто. Когато е готово омесете тестото с останалото олио. Оставете го в купа да втаса, докато удвои обема си. После го извадете и го сгънете няколко пъти и пак го оставете да втаса. След като е втасало за втори път го извадете и го сплетете. В интернет има много начини. Аз използвах този:
Сложете го в намазнена тавичка или по-добре с хартия за печене, за да се отлепи по-лесно. Оставете го за последно да втаса. Най-добре използвайте фурната на 50 градуса. Намажете го с отделения белтък и поръсете обилно със захар.
Пече се на 160-170 градуса за около 1 час. След около 20-30 мин. може да има нужда да се покрие с алуминиево фолио.
Да ви е сладко
и
весели празници!
Вкусни снимки, Светле. Пожелавам ти да задобрееш до следващия празник.
ОтговорИзтриванеМного вкусна коричка има - с кехлибарен цвят.
Весели празнични дни!
Благодаря, Габи! Коричката беше мноооого вкусна.
ИзтриванеВесел празник и на теб :-)
Светле, изглежда ми добре! За да не ти лепи намажи хубаво с мазнина плота, и ръцете, но пък бяга много. Явно ти е било по-меко тестото, щом казваш, че и плитката се е сливала, но аз мисля, че с по-меко се получават по-добри после, макар да не личат формите. Да, и конци ми се струва, че си има..абе като за пръв път си е отличен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Наистина тестото беше много меко и лепкаво въпреки, че сложих дори повече брашно от необходимото. За следващия път може би ще заложа на друга рецепта.
ИзтриванеСветле, много ти е хубав козунакът! И аз за първи път правих уж истински козунак. :) Ама ще се научим, не се притеснявай. Пък и изглежда прекрасно твоят! Ако не ти е сладък, отчупи си и си намажи със сладко/течен шоколад. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и честит Великден!
Благодаря, Гери! Ще се научим и още как! Аз си открих грешките - не бях месила достатъчно тестото и не го изчаках да втаса хубаво. Следващият път ще пробвам и с някаква сладка плънка, най-вероятно шоколад :)
ИзтриванеПоздрави и честит Великден!