четвъртък, 21 май 2015 г.

Честит ми 18-ти рожден ден!


Дойде най-накрая и моят рожден ден! Станах на 18! Този рожден ден беше доста дълго чакан не за друго, а именно заради тортата. Замислях нещо грандиозно (хи-хи поне за мен ), нещо, което досега не съм правила никога. Торта с фондан! А най-интересното е, че освен, че това е първата ми торта с фондан, тя е и първата ми двуетажна. Доста сложно на пръв поглед, но като ще правя торта поне да е както трябва. Ами така де! Честно казано имах доста притеснения, защото в главата ми винаги всичко е перфектно планирано, но на практика не винаги се получава така... А този път се захващах с нещо доста сложно за мен. Не съм покривала торта с фондан, през живота си съм направила само една роза и тя беше за проба, когато си получих гъм пейста, маслен крем бях правила само веднъж преди много време и не ми хареса... Абе с една дума всичко правих за пръв път и риска да остана без торта беше огромен. :Д За щастие обаче благодарение на стотиците клипчета и изчетени теми по въпроса мисля, че се справих горе-долу добре като за пръв път. Близките ми разбира се бяха очаровани от тортата! Може би не бяха очаквали да направя нещо такова, защото реакциите на всички бяха "Уау, уникална торта!" 




От към вкусове етажите на тортата бяха различни. Първият етаж беше с шоколадови пандишпанови блатове и шоколадов ганаш, а втория трябваше да бъде с бели пандишпанови блатове и бял шоколадов ганаш. Казвам трябваше, защото и с тази торта не минах без премеждия. Блатовете бяха ок, но крема не се получи. Правила съм го много пъти, само веднъж не беше ставал, защото бях взела друг шоколад, който явно не е бил хубав. Сега обаче не намирам причина. И сметаната беше, каквато всеки път взимам и шоколада същия... Както и да е. Трябваше да отивам да купувам нещо друго. И така накрая се получи крема, който използвам за чийзкейк. Общо за цялата торта ми бяха нужни 3 дози пандишпанов блат (2 шоколадови и 1 бяла), а размерите и бяха 20 см. на първия етаж и 15 см на втория. Малка, малка, ама как тежи! 



Проблемите не свършиха само с крема. При покриването с фондана също не мина гладко. Първият етаж стана доста неравен, а за втория - от едната страна не ми стигна фондана. Нооо с панделките успях да скрия някои от несъвършенствата, а другите оставих отзад. Избрах най-хубавата страна за "лице", а отзад не е за гледане. хи-хи Всъщност не е толкова зле де, не ми стигна само за подложката. За щастие успях да направя и що-годе нормални снимки, които да ми останат за спомен, че скоро едва ли ще имам възможност пак да направя такава торта. 
Всъщност пожелавам си през тази година да правя повече торти и да бъдат по-по и най- :) Както една приятелка ми пожела: "...и другата година да си направиш на три етажа..." След има няма десет години се пада по десетина етажа да си правя, но такова беше пожеланието, какво да се прави! :))
Сега оставам на вас да разгледате и останалите снимки. Чувствайте се свободни да изкажете мнение (и да критикувате!).











12 коментара:

  1. Светле, само ще те поздравя за ентусиазма и изпълнението - браво, момиче!
    И честит рожден ден! Бъди здрава, все така амбициозна и безкрайно щастлива! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Поизмъчи ме малко, но само малко. Но всичко си струва, когато видиш крайния резултат и реакциите на хората. :)

      Изтриване
  2. Светле, честит рожден ден със закъснение! Тортата ти е станала разкошна - поздравления!!!
    Бъди жива и здрава, все така вдъхновяваща и креативна.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Габи!
      Поздрави и прегръдки :))

      Изтриване
  3. Честит рожден ден! Много красива торта! Браво, момиче!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден де с малко закъснение!
    Не съм и предполагала, че зад блога се крие толкова млад човек...
    Впечатлена съм - страхотна е тортата, могат да завидят доста майстори с голям опит.
    Трябва да призная, че не бих могла да направя тези рози:(
    Желая от сърце здраве и късмет, иначе таланта си го имаш определено, Светла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весела!
      Моите не са особено реалистични, имам още мнооого да уча, но засега съм доволна. С доста изгледани клипчета и малко търпение, нещата се получават!

      Изтриване
  5. Сега откривам местенцето ти,Светлана и със закъснение сърдечно честита отминалия рожден ден!На годините на дъщеря ми си ,затова не мога да не ти пожелая цялото щастие на земята да е пред теб,много успехи и обич !Тортата е уникална наистина!За толкова млад човек си кулинар със завидно майсторство,поздравявам те!Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за пожеланието, Роси! Все още се уча, но важно е желанието, а аз го имам!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  6. Искам само да попитам от къде купуваш фондана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчвам от Сладката къща или Хитрини. Ползвам на марката vizyon. :)

      Изтриване