вторник, 5 август 2014 г.

Мноооого шоколадова торта

В предишната публикация ви разказах за шоколадовата торта с ганаша, която правих за моите родители. С приятеля ми (на който много му харесва като цяло да готви) си говорихме, че трябва да направим същата торта, но с пандишпанови блатове. И той реши да я направим още на следващия ден (за уточнение: годишнината на родителите ми беше на 03.08). Та за два дни - две торти! Не, че не се изядоха вече.
Въпросните пандишпанови блатове стават много пухкави и ги предпочитам пред всички други.




Продукти за блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1 бакпулвер

За между блатовете:

300 мл. сметана.
300 гр. млечен шоколад

Заливка:

200 мл.сметана
350-400 гр. млечен шоколад


За блатовете:

Яйцата се разделят в две купи на белтъци и жълтъци. При белтъците се изсипва 1 ч. захар и се бъркат докато станат на сняг, а при жълтъците 1/2 ч. захар. Бъркат се по отделно и след това се събират. Добавяте брашното, какаото и бакпулвера и бъркате, но не с миксер, за да не спадне обема на белтъците.
Ние пекохме в тава с диаметър 22см. и разрязахме на 3 части. Пече се на 180 градуса, като времето варира от 25-35 мин. в зависимост от големината на формата в която печете. Преди да се извади се проверява с клечка, за да сме сигурни, че е изпечен

За между блатовете:

Слагаме сметаната на котлона да се загрее и разтапяме шоколада в нея. Бъркаме до хомогенност и оставаме да се охлади на стайна температура, след което прибираме в хладилник за около 2 часа до пълното му охлаждане. Когато е готов го разбиваме с миксер до пухквав крем.

Заливка:

С нея процедираме по същия начин, но не я разбиваме с миксер, а я оставяме течна.

За сглобяването на тортата ще ви е нужен тортен ринг, в който поставяме първия блат. Аз го сиропирах със захарен сироп. След него намазвате обилно с крем, после пак блат, сироп и крем и така стигаме до последния трети блат, който само сиропираме. Тортата се прибира в хладилник за около 3 часа, след което я изваждате, махате ринга, заливате с течния ганаш и пак я прибирате в хладилник.



От тази, торта трябва да се режат мноооооого малки парчета, защото е много много шоколадова и рискувате да се пристрастите към нея!☺ Определно ми стана фаворит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар