Много ядове и неуспешни опити имах с този сладолед, но ето, че най-накрая успях. Мисля. Следвах стриктно рецептата като гледах от
тук и от
тук. Въпреки всичко след като добавях млякото и водата сместа си стоеше течна, наподобяваща консистенцията не на боза както трябва да е , а по-скоро на вода. Бърках, държах на котлона и нищо. След 2 неуспешни опита, търпението ми и продуктите, които си бях осигурила вече бяха на привършване. Добре, че беше Марти. Реши и той да пробва веднъж с останалото мляко. 15-ина минутки бъркахме на котлона и накрая пак не получих желаната консистенция. Щях да го хвърля, но реших все пак да сложа сметаната, пък каквото ще да става. И то пък взе, че се получи! Добре, че не го хвърлих. Получи се много вкусен, мек, нежен, разхлаждащ, топящ се в устата сладолед. Доволна съм, но следващия път може би ще пробвам само с мляко.
(аз приготвих половин доза, но давам цялата рецепта)
Домашен карамелен сладолед
220 гр. захар
220 мл. вода
400 мл. прясно мляко
200 мл. сладк. сметана
дулсе де лече
шоколадови капки
В тенджера сложете захарта, за да се карамелизира. Загрейте предварително млякото и водата и, когато захарта започне да се карамелизира, прибавете смесените вода и мляко. Бъркайте непрекъснато. Може да отнеме дори 15-ина минути. Сместа трябва да наподобява консистенцията на боза. При мен така и не се получи.
Оставете я да се охлади напълно, след което разбийте сметаната и я добавете на части. Получава се мек и приятен въздушен крем, който трябва да замразите.
Аз сложих на места по малко дулсе де лече. И след сервиране също. Поръсих и с шоколадови капки, но вие можете да изберете каквото и да било - от ядки до плодове. А защо не и двете?!
Изглежда чудесно !
ОтговорИзтриванеда ви е вкусно !
Стахотна, лесна и бърза рецепта! :-)
ИзтриванеПолучил ти се е и още как, няма отказване за вкусните неща. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Светле!
Свърши за отрицателно време, значи се е получил.
ИзтриванеСърдечни поздрави и на теб, Гери! :)