неделя, 1 февруари 2015 г.

Торта "Наполеон" и ЧРД Ема!




Ето че дойде февруари! И още в първият ден от месеца у нас си имаме една малка пухкава рожденничка. Сигурно се чудите коя е Ема. Е, ще ви кажа. Ема е една много много сладка и малка госпожичка, която днес става на 2 годинки. Мъничка, мъничка, ама всъщност си е доста големичка (много обича да си похапва миличката) Като се замисля, май по-голямата част от деня й минава хранейки се :) На цвят е черна и бяла. Има най-сладкото розово носле и е най- миловидното и мекичко същество, в което няма човек, който да не се влюби! Освен, когато е гладна... Тогава се превръща в едно църкащо зверче, което не спира, докато не му дадеш да яде! Ех, стига толкова приказки, ами да взема да ви я покажа в цялата и прелест! Представям ви Ема: 






Та, както казвах днес Ема става на 2 годинки. Тя е на голяма почит в семейството и нямаше как и този рожден ден да мине без торта! 


Реших да направя торта "Наполеон". Защо точно такава? Ами преди седмица, докато си лежах, реших, че от доста време не съм правила някоя нова тортичка. Написах в интернет "торта" и първото, което излезе бе торта наполеон. Не беше нещо сложно, а пък и от години не бях яла от онези наполеонки. Тъкмо и рожденния ден на мишката наближаваше и реших, че ще използвам повода да направя нещо сладко (разбира се, само за нас - хората). Тя няма как да яде от тортата, затова за нея имаше специална тортичка от ябълка, краставица и морков! 
А за нас бе това вкусно изкушение 





Торта "Наполеон"

800 гр. бутер тесто
1 л. пряно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
7 суп. л. брашно / или нишесте
2 пак. ванилия
  *200 мл. сладкарка сметана (пожелание)
    пудра захар




Бутер тестото се разточва леко само в една посока. От него изрязах 4 правоъгълника (25х15), които надупчих с вилица, за да не са надуят много. Изпичате ги заедно с всички други изрезки (после ще ни трябват) в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете ги, докато покафенеят. Готовите блатовете, оставете настрана да изстинат. Ако все пак ви се струват твърде дебели - срежете ги на две, така ще се получат и повече блатове.
Кремът приготвяме като отделим 800 мл. от млякото. Слагаме го на котлона да заври, заедно със захарта и маслото. Останалото мляко разбъркваме в купа, заедно с яйцата и брашното и ги прибавяме на тънка струя към врящото мляко, като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка. Прибавяме и ванилията
Оставяме крема да изстине, като го покриваме с домакинско фолио, за да не изсъхва. 
*През това време в купа разбиваме сметаната с пудра захар на вкус (аз сложих 3 суп.л.)
Когато крема е изстинал, към него на части се прибавя разбитата сметана  като се бърка с шпатула. 


Сглобяването на тортата става като редуваме блат, крем, блат крем и така до края. Накрая измазваме от всякъде с крем и поръсваме с натрошените изрезки. Аз използвах 3 блата, които разрязах през средата, т.е. станаха 6. Част от останалия блат натроших заедно с изрезките. Другата част нарязах на малки квадратчета и с малкото останал крем си направих няколко мини наполеонки :)




Черпя всички виртуално с по едно парченце!
Да ви е сладко! :)

2 коментара:

  1. Тортата изглежда чудно. Всъщност и двете торти изглеждат много добре.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Беше и много вкусна! Поне наполеона. Виж за другата не мога да кажа, но мишлето си я изяде цялата - значи и тя е била вкусна ха-ха
      Поздрави :))))

      Изтриване