петък, 20 ноември 2015 г.

Шоколадов тарт с карамел



Представям ви втори вариант на десерта, който ви показах миналата седмица! Още по-вкусен и още по-шоколадов! Разликата  е единствено в основата. В предишната рецепта е с бяла (без какао), а в тази е с шоколадова. В първия вариант "недостатъкът" беше, че основата беше доста твърда. Казвам недостатък в кавички, защото на някои точно това им хареса. В днешната рецепта обаче, основата е значително по-мека! И спокойно мога да отрежа красиво парче. Само където този път го направих във малки формички и няма какво да режа. Ех... Нищо де, пак ще ви покажа как е отвътре! 

Тук е моментът да кажа на тези, които не са видели във фейсбук страничката на блога, за томболата, която направих. Макар времето на вън да си мисли, че идва пролетта, факт е, че наближава Коледа! Остават само някакви си 35 дни. Нищо работа :) Та, по този повод исках да направя подарък на някого от вас. Както казах и там - стига съм ви показвала само на снимки! 
 Наградата ще бъдат коледни меденки, а това, което трябва да направите, за да участвате можете да видите в линка - https://www.facebook.com/ChocolateKitchen21/photos/a.576005452510095.1073741828.573927202717920/803165716460733/?type=3&theater 
Всеки може да участва! Имате време до 15.12.2015г., когато ще изтегля един от вас. :) 
Сега няма да се бавя повече и ви давам рецептата:






Шоколадов тарт с карамел

За основата:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 пълна суп.л. какао
щипка сол
140 гр. масло на стайна температура
1/2 ч.ч. кафява захар
2 жълтъка

За карамела и за шоколада: вижте тук




За малките тарти използвах половин доза от всичко. Получиха се общо 12 броя. Ако приготвяте голяма тарта или искате повече използвайте количеството, което е в рецептата! 


За основата:
Сложете брашното, какаото и солта в купа и ги разбъркайте добре. В друга купа разбийте маслото със захарта. Прибавете жълтъците и разбийте отново. Постепенно прибавете сухите съставки до получаването на тесто. При нужда добавете още брашно.
Приберете го за кратко в хладилник. 
Разточете тестото и отрежете парчета с големина малко по-голяма от формата. Сложете тестото отгоре, притиснете с пръсти и отрежете остатъка. 
За карамела и шоколада: тук




8 коментара:

  1. Вкусни и красиви тарталетки си направила, Светле!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Почерпи се, докато още има :)
      Поздрави и хубави почивни дни и на теб! :)

      Изтриване
  2. Втора доза шоколадова магия. :) Светле, и в двата варианта са чудесни, нямай съмнение!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни, Светле!
    Ама не си права - не всеки може да участва - аз нямам фейсбук:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, права си... Трябваше да кажа и тук да може да се записват... При първа възможност ще го добавя в публикацията.
      Хубав ден, Весе! :)

      Изтриване
  4. А аз имам един въпрос, как направи карамела така че да не ти се разтече като си го одрязала , изглежда доста стегнат ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Количеството на водата и сметаната е много малко, пък има и масло, което го стяга.

      Изтриване