понеделник, 6 април 2015 г.

Лесни постни питки



 Ето го и второ предложение от мен за Великден - лесни и вкусни постни питки, които можете да си приготвите не само на Великден! В случая оформяйки няколко от питките в пиленца, съм ги преобразила за празника. Нямам снимки постъпково как се оформят, но мисля, че повечето знаят как става. А за тези които не знаят, могат да потърсят в интернет - има много снимки, на които е обяснено.
Рецептата използваме най-често за сандвичи. Ако се загледате в снимките дори от една от питките се подава малко топено сирене. :)) Хубавото е, че с тях можете да си направите сандвич, да ги намажете с мед... каквото решите!






Лесни постни питки

1 кг. брашно
600 мл. топла вода
1 кубче мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
олио за омесване
черен пипер за очички



Пресявате брашното в голяма тава. В средата правите кладенче и в него изсипвате водата. Маята се слага във водата и се разбърква с вилица, докато се разтопи. Прибавят се захарта и солта и се замесва тесто. Оставя се на топло да втаса за около 15 мин. После се доомесва с олио. Оформят се топки или пиленца, на които се слагат очички от черен пипер. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин. или докато са готови.







4 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти, Весела! Радвам се, че се отби :-)

      Изтриване
  2. Еф, че нежни пиленца. Много тематично, Светле!
    Весел празник и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Успешна седмица и весел празник и на теб:-)

      Изтриване