понеделник, 30 март 2015 г.

Торта "Троен шоколад"



В днешната публикация ще ви покажа една невероятно вкусна торта с шоколад, шоколад и шоколад. Много обичам шоколад, какво да се прави. Поводът е третата ни годишнина с Марти (28 март). Споменавала съм го, защото той често ми помага със сладките неща, които приготвям.
Та и той като мен обича шоколад. Всъщност, кой не обича !? Рецептата за тази торта намерих доста отдавна в интернет и просто чакаше подходящия повод и ето, че дойде идеалния - годишнината ни. Като цяло доста държим на нашата си дата и винаги я отбелязваме с подаръчета или нещо сладичко, а в повечето случаи и с двете :) 




Стига съм ви занимавала, ами да взема да ви споделя рецептата. Получи се толкова вкусна, че както каза мама: "Ако опиташ тази торта, няма да искаш да опитваш други".
 Може би ще забележите, че на снимките има две различни торти. Тази със сърцата беше за годишнината, а другата приготвих на следващия ден за родителите ми, които поканиха и техните приятели да я опитат.



Торта "Троен шоколад"
/адаптирана от Вкуснотека с леки промени/

За пласта от натурален шоколад:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца 

2/3 ч.ч. захар

За муса от млечен шоколад:
200 гр. млечен шоколад
200 мл. сладкарска сметана

За муса от бял шоколад:
250 гр. маскарпоне
150 мл. сладкарска сметана
150 гр. бял шоколад



Разтопете шоколада и маслото. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг като постепенно добавяте захарта към тях. Разбийте жълтъците и прибавете разтопените шоколад и масло. Прибавете шоколадовата смес към белтъчната. Бъркайте внимателно с шпатула, за да запазите въздуха в белтъците. Изсипете сместа във форма за печене/тава и печете около 30 мин. на 180 градуса. Преди да извадите блата го проверете с дървена клечка. Имайте предвид, че блата е без брашно и наподобява текстурата на крем. Все пак клечката трябва да излиза чиста, когато е готов.



След като блата е охладен напълно го стегнете в ринг. Разбийте сметаната на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня или в микровълнова, оставете го да се охлади и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Нанесете равномерно върху блата и заравнете.

Разтопете белия шоколад и го охладете. Разбийте сметаната на сняг и добавете маскарпонето. Разбийте с миксер. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула. Разпределете върху муса с млечен шоколад. Декорирайте по ваш избор с какао, шоколад, ганаш, плодове, фондан или каквото желаете.








4 коментара:

  1. Честита годишнина, Светле! Бъдете още 100 х 3 години заедно и все толкова любов да има помежду ви, че и повече, и повече! Тортата несъмнено е много красива, а предполагам и вкусна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! И аз си го пожелавам. А тортата несъмнено е и много вкусна. Рецептата излезе доста сполучлива!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте,
    искам да приготвя тази торта, но имам няколко въпроса - моята форма е 26см, трябва ли да променя пропорциите и, ако да, с колко?
    Също така не видях да ползвате желатин, притеснява ме плътността на мусовете, възможно ли е да сложа?
    И последно - сърцата от едната торта Вие ли ги правихте или са купувани?
    Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Чудесно е, че сте решили да приготвите тортата! За 26 см. спокойно можете да си приготвите двойна доза. Желатин не използвам, защото кремовете са достатъчно стегнати. Просто тръбва да разбиете добре сметаната, а и шоколадът стяга! Ако все пак се притеснявате - сложете, въпреки че не е нужно.
      Сърцата аз съм ги правила. Разтопявам шоколад и го разнасям на равна повърхност примерно в/у обърната тава. И хартия за печене върху нея, за да съм сигурна, че ще го отлепя. Слагам го в хладилник и преди да е стегнал изрязвам желаните форми. И пак в хладилника. Това е :)
      Поздрави!

      Изтриване