вторник, 7 април 2015 г.

Великденски козунак



Та-даммм! Представям ви моят първи козунак! Макар и не особено доволна, не мога да отрека, че не си хапнах. Защо не бях доволна ли? Ами от къде да започна... Тестото през цялото време лепнеше, не искаше да си удвоява обема... Гледах го и си мислех: "От това нещо няма да излезе нищо! Защо ли изобщо се захванах?!". Да не ви казвам дори, че го сплитах три пъти. Направя си фитилите, наредя ги, започна да сплитам, а те се залепват за плота. Накрая като се опитам да го вдигна, за да го преместя във формата, в която ще пека, вече никаква плетка не се вижда. Оставих го още малко да втаса и от третия опит за сплитане се получи що-годе прилична плетка. Оставих го този път във фурната на 50 градуса да втаса за последно. Не беше се надул достатъчно, но го сложих да се пече. После, когато погледнах... какво да видя - излизаше от формата. Най-накрая приличаше на козунак!
Като вкус мога да кажа, че ми харесва, но следващият път определено бих добавила някаква сладка плънка. Може би шоколад. Защо не?!
Най- важното нещо дали козунака е сполучлив се оказаха конците. При моя козунак се намираха тук-там, така че мога да кажа като цяло, че май се получи. :)))



Великденски козунак
/адаптирана от Pam's Cooking World/

3 яйца
150 гр кристална захар

2 ванилии
200 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
около 650 гр брашно

80 мл олио  
захар за поръсване



Активирйте маята с малко от затопленото предварително мляко, лъжичка захар и брашно до получаването на рядка каша. Оставете я на топло да шупне. 
Разтворете захарта в останалото мляко. В купа разбийте 2 яйца и 1 жълтък (единия белтък го отделете) с ванилиите и половината олио. В тавичка пресейте брашното и оформете кладенче, в което сложете яйцата, млякото със захарта и маята. Разбъркайте, най-добре с миксер с бъркалки за тесто. Когато е готово омесете тестото с останалото олио. Оставете го в купа да втаса, докато удвои обема си. После го извадете и го сгънете няколко пъти и пак го оставете да втаса. След като е втасало за втори път го извадете и го сплетете. В интернет има много начини. Аз използвах този: 



Сложете го в намазнена тавичка или по-добре с хартия за печене, за да се отлепи по-лесно. Оставете го за последно да втаса. Най-добре използвайте фурната на 50 градуса. Намажете го с отделения белтък и поръсете обилно със захар.
Пече се на 160-170 градуса за около 1 час. След около 20-30 мин. може да има нужда да се покрие с алуминиево фолио.







Да ви е сладко 
и 
весели празници!

6 коментара:

  1. Вкусни снимки, Светле. Пожелавам ти да задобрееш до следващия празник.
    Много вкусна коричка има - с кехлибарен цвят.
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Коричката беше мноооого вкусна.
      Весел празник и на теб :-)

      Изтриване
  2. Светле, изглежда ми добре! За да не ти лепи намажи хубаво с мазнина плота, и ръцете, но пък бяга много. Явно ти е било по-меко тестото, щом казваш, че и плитката се е сливала, но аз мисля, че с по-меко се получават по-добри после, макар да не личат формите. Да, и конци ми се струва, че си има..абе като за пръв път си е отличен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Наистина тестото беше много меко и лепкаво въпреки, че сложих дори повече брашно от необходимото. За следващия път може би ще заложа на друга рецепта.

      Изтриване
  3. Светле, много ти е хубав козунакът! И аз за първи път правих уж истински козунак. :) Ама ще се научим, не се притеснявай. Пък и изглежда прекрасно твоят! Ако не ти е сладък, отчупи си и си намажи със сладко/течен шоколад. ;)
    Поздрави и честит Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Ще се научим и още как! Аз си открих грешките - не бях месила достатъчно тестото и не го изчаках да втаса хубаво. Следващият път ще пробвам и с някаква сладка плънка, най-вероятно шоколад :)
      Поздрави и честит Великден!

      Изтриване