събота, 6 февруари 2016 г.

Дамски каприз и фитнес панда



От няколко дни все се каня да споделя тези мъфинчета и ето, че чак сега успях. Ако трябва да съм точна в оригиналната рецепта се използва една голяма тава, а не се разпределя като кексчета, но пък исках да пробвам тези квадратни чашки, които си купих наскоро. :) 
Може би повечето от вас още от заглавието са се сетили за този толкова обичан сладкиш, който всяка майка и баба е приготвяла. Да, това е дамски каприз, но малко по-различен. Вместо сладко, сложих шоколад. Типично за мен... 
Та, представям ви малко по-различен вариант на бабиния сладкиш, но все пак също толкова вкусен.
Иии да се оплача от снимките, които са ужасно тъмни... Имах перфектна светлина, но си бях забравила апарата... Единствения вариант беше да снимам с телефон, който прави прилични снимки. Щяха да станат добре, ако бях спряла светкавицата. Снимах на бързо и дори не гледах какви стават. А, когато ги видях... вече беше късно. Нямаше нито светлина, нито мъфини... 


Дамски каприз

6 яйца
1 + 1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. пр. мляко
2 пак. ванилия на прах
100 гр. течен шоколад




Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със 1 ч.ч. захар, олиото, брашното, бакпулвера,  прясното мляко и ванилията. Получената смес изсипете в голяма тава или разпределете във форми за мъфини. Печете на 180 гр. и проверявайте готовността с дървена клечка. 
Разбийте белтъците на твърд сняг с останалата 1 ч.ч. захар. 
Когато кексовата смес е готова намажете с шоколад и после с белтъците. Изпечете повторно до хубав кафеникав цвят.


И да ви покажа и една много мъничка тортичка със скромните 10 см диаметър. Мъничка, мъничка, но цели 6 човека са опитали от нея :) 
А утре надявам се ще успея да ви покажа и още една торта, която днес успешно завърших. Ще издам само, че е на 3 етажа и много бебешка <3 
А сега, ето я и малката лилава фитнес панда :


 



5 коментара:

  1. Въобще не се тревожи, вижда се колко са апетитни мъфините, Светле. ;) Аз не обичам този сладкиш, но с шоколад бих опитала! Ако имаше как и глазурата му да е хрупкава като целувка, а не мека, тогава вече щях да съм твърдо "за". А тортата - браво, много ти се радвам! Очаквам и следващата. ;)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, ако намалим градусите и я "сушим" по-дълго време ще стане като целувка. Все пак продуктите са същите :)
      Поздрави и на теб, Гери! :)

      Изтриване
  2. Светле, чудесна идея да направиш мъфини от този популярен десерт, че и с шоколад!
    А пандичката е очарователна, как успя толкоз малка да я докараш:))
    Ще чакам и голямата торта, а ако обясниш и как направи етажите...ще има "патило учи старило":)) Преди време имах поръчка от децата за торта за сватба, че поискали едни техни приятели. младоженци да им направя триетажна торта. Не се наех, едната причина бе, че не знаех точно как да я сглобя, да не се разпадне, четох тук там, а втората, че бе август месец и нямаше къде да я съхраня и как да се транспортира:))
    Тъй че, ще ми е интересно да споделиш.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Веси! Вече съм готова с публикацията за тортата. Можеш да погледнеш. Относно сглобяването - утре, че стана късно и съм от телефона, ще потърся нагледно да видиш клип или ще си опитам да ти обясня.
      Прегръдка! :)

      Изтриване