сряда, 3 септември 2014 г.

Питка с шоколад

Сигурна съм, че всички ще се съгласите с мен, че по-хубаво от домашното няма. Да, обаче от доста време искам да направя тази питка с шоколад и днес се отвори възможност, но пък нямахме време да правим тестото и затова купихме готово. Говоря в множествено число, тъй като рецептата и "виновника" за тази публикация е Мартин (моят приятел). Той пък знае рецептата от майка му и доста често ми я е правел, но досега не бях гледала как става самото оплитане на тестото (а всъщност се оказа елементарно).
Искам също така да спомена, че могат да се направят най-разнообразни форми - от много малки питки, до една голяма питка. Както ще видите по-надолу ние изпекохме две "плитки", който оформихме като една питка.
Давам рецептата с обещанието следващия път аз да направя тестото :))

Всичко, от което се нуждаете е :
2х400 гр. готово тесто на "Фамилия"
200 гр. течен шоколад
кристална захар за поръсване

Разточвате тестото, както е показано на снимката долу. Намазвате с шоколад по цялата повърхност и започвате да навивате на руло. Разрязвате на 2 части. Всяка разрязвате, като единия край оставяте не разрязан и от там започвате да сплитате двете половини, като отрязаната част завъртате нагоре. Отгоре напръсквате с вода и посипвате със захар.
Предполагам, че в първия момент може да не е станало ясно, затова снимахме отделните етапи:Както казах има много варианти. Можете да нарежете на шайби и да ги наредите в тава, оформяйки една голяма питка или да ги изпечете по отделно. Пече се на 180 градуса за около 25-30 мин. в зависимост от фурната.

Можете да сервирате с кисело мляко...
 
...или с чаша айрян!


Няма коментари:

Публикуване на коментар