понеделник, 6 октомври 2014 г.

Еклери с млечен крем




Причината за тази публикация са невероятно вкусната еклерова торта, която ядохме заедно с Марти в сладкарница "Неделя" и едно шише домашно прясно мляко, което трябваше да се използва. Спомних си, че моята леля имаше сполучлива рецепта за еклери и веднага и се обадих. И как мислите? Прибрах се и веднага ги започнах :) Както казах причината беше тортата, та в скоро време очаквайте и еклерова торта. :))



Еклери с млечен крем
1 и 1/2 ч.ч.прясно мляко
6 суп.л. масло
1 и 1/2 ч.ч. брашно
4 яйца
За крема:  600 мл. пр.мляко
6 суп.л. захар (аз сложих 8, но с 10 ще е най-добре!)
60 гр. нишесте
2 жълтъка

Еклерите и профитеролите се правят от парено тесто: в тенджера се сипва прясното мляко и маслото и се оставят да заврат. Когато това стане, брашното се изсипва наведнъж и се бърка енергично с дървена бъркалка,до като се образува тесто. Маха се от огъня и се оставя да поизстине. Добавяме едно по едно яйцата към все още топлото тесто, като след всяко разбъркваме добре, докато се поеме яйцето.
Вече готовото тесто пълним в пош и шприцоваме кръгчета (за профитероли) или продълговати ленти (за еклери). В случая аз направих профитероли, но им казвам еклери, тъй като това наименование е по-известно и няма разлика, освен във формата.
Отгоре се намазват с разбито яйце, но аз пропуснах тази част.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35 мин.



Кремът приготвяме като в малка купичка смесим жълтъците и нишестето с малко вода, за може да се разбърка.
В тенджера слагаме млякото със захарта и малко преди да заври започваме постепенно да прибавяме сместта (жълтъка с нишестето) като бъркаме непрекъснато с телена бъркалка и в една посока до сгъстяването на крема. Когато се сгъсти се маха от огъня,  за да не загори отдолу. Когато изстине го пълним в пош, правим малка дупка в еклера и го пълним с крема. 
Можем да ги поръсим с пудра захар или да ги залеем с шоколад.



*Нямах възможност да снимам стъпка по стъпка приготвянето им, но когато ги направя пак, ще обновя публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар