понеделник, 6 октомври 2014 г.

Еклери с млечен крем




Причината за тази публикация са невероятно вкусната еклерова торта, която ядохме заедно с Марти в сладкарница "Неделя" и едно шише домашно прясно мляко, което трябваше да се използва. Спомних си, че моята леля имаше сполучлива рецепта за еклери и веднага и се обадих. И как мислите? Прибрах се и веднага ги започнах :) Както казах причината беше тортата, та в скоро време очаквайте и еклерова торта. :))



Еклери с млечен крем
1 и 1/2 ч.ч.прясно мляко
6 суп.л. масло
1 и 1/2 ч.ч. брашно
4 яйца
За крема:  600 мл. пр.мляко
10 суп.л. захар
60 гр. нишесте
2 жълтъка

Еклерите и профитеролите се правят от парено тесто. В тенджера сипете прясното мляко и маслото и оставете да заврат. Когато това стане, изсипете брашното наведнъж и бъркайте енергично с дървена бъркалка, докато се образува тесто. Махнете от котлона и оставете леко да изстине. Добавете едно по едно яйцата към все още топлото тесто, като след всяко разбъркайте добре, докато се поеме яйцето.
Вече готовото тесто напълнете в пош и шприцовайте кръгчета (за профитероли) или продълговати ленти (за еклери). В случая аз направих профитероли, но им казвам еклери, тъй като това наименование е по-известно.
Отгоре намажете с разбито яйце (аз пропуснах тази част).
Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35 мин.



Кремът пригответе като в малка купичка смесите жълтъците и нишестето с малко вода, за може да се разбърка.
В тенджера сложете млякото със захарта и малко преди да заври започнете постепенно да прибавяте сместа (жълтъка с нишестето) като бъркате непрекъснато с телена бъркалка и в една посока до сгъстяването на крема. Когато се сгъсти, махнете от котлона. Когато изстине го напълнете в пош, направете малка дупка в еклера и го напълнете с крема. 
Можете да ги поръсите с пудра захар, да ги залеете с шоколад или да ги оставите така. 



*Нямах възможност да снимам стъпка по стъпка приготвянето им, но когато ги направя пак, ще обновя публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар