неделя, 7 декември 2014 г.

Еклерова торта



Преди време, когато писах публикацията за еклерите си казах, че трябва задължително да направя и еклерова торта. Ето я и нея - точно както си я представях. Тънки блатове и много шоколадов мус! А повода - рожденният ден на тате! (За уточнение- рожденният ден беше на 05.12)
Както винаги, започнах да се подготвям седмимца, две преди това. Търсих рецепти за блата, за муса... Приготвих еклерите, на следващия ден направих блата и муса и сглобих тортата. Оставих я да се стегне хубаво и в деня на рожденния ден я поукрасих, наснимах я хубаво и бях готова. Доколко успях да го изненадам - не знам, защото беше ясно, че ще направя торта, но хубавото беше, че до последно не знаеше каква ще бъде.





Еклерова торта

За блата:
4 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
2 суп. л. какао
2 ванилии

За шоколадовия мус:

6 яйца 
300 гр. шоколад
130 гр. захар
200 мл. сметана
щипка сол

За еклерите: тук 


+ 100 мл. сметана

150 гр. шоколад
50 гр. бял шоколад (разтопен)



За блата: Разделяме бетъците и жълтъците. Разбиваме жълтъците с половината захар, докато побелеят. Пресяваме брашното заедно с какаото и ванилиите. Белтъците разбиваме с останалата захар докато станат на сняг. Към жълтъчената смес добавяме на части брашното и белтъците като ги редуваме. Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. и проверявайте готовността с клечка. Разрежете на две и оставете да изстива.





За муса: Разтопете на водна баня шоколада със щипка сол. Сложете втора купа на водна баня и разбийте жълтъците с половината захар докато побелеят. След това разбийте сметаната с миксер, докато се сгъсти и смесете с жълтъчната смес като разбърквате с шпатула. В друга купа разбийте белтъците с останалата захар до получаването на твърди връхчета. Прибавете шоколада на тънка струя към жълтъците със сметаната, докато се смесят добре. След тях прибавете и белтъците до получаването на хомогенна смес.




В тортен ринг сложете първия блат и сиропирайте със захарен сироп. Сложете малко мус, върху него наредете еклери и допълнете с шоколадов мус, докато се покрият еклерите. Сложете и втория блат отгоре, сиропирайте и оставете да се стегне в хладилник. Аз я оставих цяла нощ, но мисля, че около 3-4 часа ще са достатъчни. 
Сложете сметаната (100мл.) на котлона и разтопете в нея шоколада. Охладете и залейте тортата. Отгоре наредих еклери, които поръсих с настърган млечен и бял шоколад и залях с разтопен бял шоколад.







Няма коментари:

Публикуване на коментар