четвъртък, 31 юли 2014 г.

Ягодова торта с маскарпоне


Тази торта беше първата, която направих за други хора, а не за вкъщи. Една сутрин майка ми ми се обади и каза да отида да купя торта тъй като вечерта с тате щели да ходят на гости. Веднага предложих аз да направя, но явно не са били сигурни, защото първо получих отказ.(а сега постоянно искат да има нещо сладичко :)) ) Аз обаче продължих да настоявам докато не се съгласиха.  Имах една рецепта, която открих в блога на Буболинката и много исках да изпробвам. Отидох да напазарувам и веднага се захванах и се получи това:



Ягодова торта с маскарпоне

2 готови кръгли шоколадови блата
250 гр. маскарпоне
250 мл. сладкарска сметана
200 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
около 500 гр. ягоди
за шоколадовия ганаш - 100 мл. сладкарска сметана
200 гр. шоколад (аз използвах млечен)



В дълбок съд разбиваме маскарпонето, заквасената сметана и половината от захарта. В  друг съд разбиваме сладкарската сметана с останалата захар, след което изсипваме при маскарпонето и заквасената сметана. Бърка се до хомогенност.
В тортен ринг (аз използвах 24-26 см.) слагаме първия блат и го сиропираме със захарен сироп. Разрязваме ягоди на половина и ги редим с отрязаната страна на вън. Когато обиколим целия ринг, изсипваме крема и нарязваме в него малко ягоди на кубчета. Слагаме отгоре и втория блат и го сиропираме.



Ганашът приготвяме като загреем сметаната на котлона и към нея добавим шоколада, който оставяме да се разтопи . Оставя се да изстине и се прибира за половин час в хладилник.
След като е охладен се излива върху тортата и се прибира в хладилник за около 1-2 часа, за да стегне. След това се украсява с останалите ягоди.




А това е същата торта, но мааалко по-различна, която правих по друг повод:




2 коментара:

  1. ot dosta vreme se kaneh da ia napravia no dnes ia napravih itaka kato ne e opemenato kolko vreme e nygno da stiaga the izthakam do ytre I togava the ia rega dano e tolkova vkysna kolkoto e krasiva...promenih ykrasata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Написала съм час-два, но не пречи да я оставите и цяла нощ. Украсата може да се направи както ви харесва. Аз самата всеки път я правя по различен начин, като дори съм добавяла и други плодове.
      Поздрави!

      Изтриване