неделя, 15 февруари 2015 г.

Свети Валентин с червено кадифе и декорирани сърца


В духа на вчерашния празник реших да ви покажа какво успях да направя. Е да, не е кой знае какво. Всъщност бях предвидила още неща да правя, но не остана време и трябваше да се огранича само с бисквитки и мъфини. 


Малко, но важното е, че е от сърце! Мъфините са червено кадифе, защото от доста време исках да приготвя такива и само чаках повод. А какъв по-подходящ повод от Деня на влюбените?! 
Бисквитките пък направих шоколадови. Заложих на сърчица, които украсих с роял айсинг. Всяка по отделно завързах в пликче и ги сложих в кутия. Получи се един много мил и вкусен подарък, който двамата с Марти унищожихме за отрицателно време :) ха-ха.


Шоколадови бисквитки

250гр. пресято брашно
1 баклпулвер (10 гр.)
30 гр. какао
125 гр. масло
170 гр. захар
2 яйца




Брашното, баклпулвера и какаото се пресяват. Прибавя се и захарта. Прави се кладенче и в него се чукват яйцата и мекото масло, нарязано на кубчета. Омесва се меко тесто, което увиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилник за около половин час.
Разточваме тестото, изрязваме желаните форми и печем бисквитките в предварително загрята фурна на 180 градуса в тава застлана с хартия за печене. Печем ги за 10-12 мин. в зависимост от дебелината им. Когато са напълно охладени можем да започнем да ги декорираме с роял айсинг




Червено кадифе

200 гр. брашно
200 гр. захар
1 равна суп. л какао
щипка сол
1/2 ч.л. сода
1 яйце
180 мл прясно мляко с 1/2 ч.л. оцет
120 мл. олио
1/2 ч.л. оцет
червена сладкарска боя

За крема:
 350 гр. крема сирене
100 гр. меко масло
100 гр.пудра захар
80-100мл. сметана



Загряваме фурната на 180 градуса. Смесваме сухите съставки - брашното, захарта, какото, содата и солта. В малка купичка смесваме млякото и оцета и ги оставяме за около 5 мин. През това време в друга купа разбиваме яйцето с олиото, млякото, останалата 1/2 ч.л. оцет и червена боя до постигане на желания цвят. Прибавяме и сухите съставки и разбъркваме всичко до получаването на хомогенна смес. 
Пекат се около 20 мин. като готовността им се проверява с дървена клечка.



За крема:  Мекото масло се разбива с миксер. Към него прибавяме захарта, като я пресяваме преди това. Прибавяме и сметаната и разбъркваме до получаването на пухкав крем. Шприцоваме върху охладените мъфини. 
Отгоре украсих с червена кристална захар, която оцветих като сипах малко захар и червена гелова боя в плик и започнах да мачкам плика до оцветяването на цялата захар. 



И не забравяйте да показвате любовта към половинката си не само на 
Свети Валентин!

4 коментара:

  1. Много нежни мъфинки и бисквитки си направила, Светле!
    Взимам си едно мъфитче, че са по- кремести.
    Много интересни хартиени формички имаш, от къде са ти?!
    Снимките са страхотни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Формичките си ги взех от EuroLand. Аз съм от Пазарджик, не знам дали в твоя град има. Всъщност за пръв път зареждат такива. Толкова ми харесаха, че си взех три различни цвята. Интересни са и са твърди като чашка за кафе и можеш да печеш без тавичка за мъфини.
      Поздрави и успешна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Не съм срещала, ще проверя. Иначе живея в Пловдив.
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Ами провери на главната май имаше такъв магазин, но дали имат такива формички не знам.
      Поздрави :)

      Изтриване