петък, 4 септември 2015 г.

Шоколадов сладолед с бисквитки



В може би последните топли летни дни ви представям един много шоколадов и разхлаждащ сладолед. В блога до скоро нямаше рецепта за сладолед, но в рамките на няколко дни промених този факт. Преди дни ви показах как да си направите домашен карамелен сладолед, а сега идва ред и на шоколадов. Ами да си дойдем на думата де, не е ли си шоколад, не ми го хвалете! Шегата настрана - и карамеления си го биваше!




Рецептата отдавна съм я набелязала в блога на слънчевата Ирина Купенска. Спазих я, с изключение на какаото. Сложих по-малко, но по-долу в рецептата ще обясня. Като цяло това е един много вкусен сладолед и наситен шоколадов вкус. 
А и да не забравя да се похваля. Най-накрая се сдобих с бели дъски, на които да мога да снимам! Много съм щастлива! Марти ми даде няколко от останалия паркет, а аз ги боядисах в бяло. Може би заради тях този път снимките ми станаха (учудващо) по-хубави от другите. Харесвам си ги много! И съм скромна даже хахаха




Шоколадов сладолед с бисквитки

4 жълтъка
180 гр. захар
400 мл. прясно мляко
400 мл. сметана
25 гр. какао
100 гр. черен шоколад
бисквитки Орео или други





Жълтъците се разбиват със захарта, до получаването на светъл крем. 
Прясното мляко, сметаната и какаото* се загряват до завиране и на тънка струя се добавя горещата течност към яйцата като се бърка непрекъснато.
Сместа се връща на котлона и се готви на слаб огън в продължение на 5-6 мин. докато се сгъсти леко.
Отстранява се от котлона, добавя се нарязания на парчета шоколад и се разбърква докато се разтопи.
Сместа се охлажда на стайна температура, след това се прибира в хладилник за час-два. После се прехвърля във фризера и на всеки 30 мин. се бърка с телена бъркалка, за да се предотврати получаването на кристали. Когато сладоледът стане като гъст крем се добавят и начупените бисквити и се прибира отново, докато замръзне напълно. 
Преди сервиране му трябва известно време да се отпусне. 




*В оригиналната рецепта какаото е 50 гр. Аз сложих 40 гр., но пак ми идваше в повече, затова смятам, че 25 гр. би било добре.
Също така следващия път ще опитам с млечен шоколад или 1:1 млечен и черен, защото не харесвам особено вкуса на черния.





8 коментара:

  1. Хубави снимки и предполагаемо вкусен сладолед, Светле.
    Поздравления за новата придобивка иии много снимки да щракнеш като за фон използаш подаръка си.
    Поздрави и усмихнати почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Дано! Сърдечни поздрави и на теб! :)

      Изтриване
  2. Да си дойдем на думата, и аз съм "за" шоколадовия сладолед! :) Чудесно изглежда, Светле! И честит ти подарък! Знам колко се радваш, защото и аз от години си търся дъсчици, ама засега на масата... Друго си е, нали. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Марти се местиха в нов апартамент и след основен ремонт остана паркет, боя,...
      Лесно е! Трябва ти някакъв паркет, без значение цвета и боя - също без значение. Аз ги боядисах с латекс, малко се люпи, но пак става.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Светле, друго си е шоколадов - било сладолед, било сладкиш:)
    Много добре си се справила с дъските, снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколада си е шоколад!
      Благодаря ти, Весе!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря за виртуалното удоволствие, Светле -
    приказна феерия от разкошни торти, сладкиши и сладоледни изкушение -
    прекрасни нови рецепти, ефектни идеи и красиви снимки.
    Поздрави, комплименти и хубав уикенд .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено благодаря за милите думи! Радвам се, че ти харесва тук, добре дошла си винаги! ;-)
      Поздрави и хубав уикенд и на теб! :)

      Изтриване